Környezetbarát program indul hazánkban

Vágólapra másolva!
Természetvédelmi fejlesztésekre 46 milliárd forint jut 2013-ig a Közép Magyarországi Operatív Program (KMOP) és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében - mondta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szakállamtitkára szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy szerdán szakmai fórumot tartottak az 1992-es riói egyezmények végrehajtásának magyarországi helyzetéről.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: további 4 milliárd forint jut a Natura 2000 gyep és magánerdő fenntartására.

Haraszthy László elmondta, hogy a támogatások egyik legfőbb célja a biológia sokféleség fenntartása Magyarországon, amely mind a természeti, mind pedig az ember alkotta diverzitás megőrzését jelenti.

Kifejtette, hogy az agrár biodiverzitás az utóbbi időben jelentősen csökkent, ezért például közös pályázatot dolgoztak ki a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal a termesztett fajták megőrzése érdekében.

Faragó Tibor, a KVM főosztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a riói konferencián "érett össze" két - korábban külön kezelt környezetvédelmi ügy: a biodiverzitás megőrzése és az éghajlat megóvására tett törekvések. A riói egyezmény egy környezetpolitikai megállapodás volt, amely felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos hatásokat el kell kezdeni modellezni.

Hozzátette: Magyarország aktívan részt vesz a klimatikus paraméterek feltérképezésében, illetve a légköri szén-dioxid mennyiség mérésében. Ezek segítségével a Kárpát-medence klímájának alakulásáról is képet kaphatnak a szakemberek.

A szerdai konferencián Szili Katalin házelnök beszélt a várhatóan szeptemberben megalakuló Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsról (FFNT), amely az összes parlamenti frakció egyetértésével jön létre és megalapozhatja a távlatos gondolkodásmódot.

A tanács a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Stratégiájának felülvizsgálatát és karbantartását és a többi nemzeti stratégiával történő harmonizálását is célul tűzte ki - mondta az Országgyűlés elnöke.