Az ÁSZ szerint bonyolult a költségvetés

Vágólapra másolva!
Nehezen áttekinthető az éves költségvetési törvényekben szereplő fejezeti előirányzatok struktúrája, egyes minisztériumoknál túlbonyolított - állapítja meg az Állami Számvevőszék az MTI-hez eljuttatott, szerdán megjelenő jelentésében. Ebben először vizsgálja a 2005-2007. közötti időszak közötti költségvetés úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatait, amelynek teljesített összege 4800 milliárd forint volt.
Vágólapra másolva!

A fejezeti kezelésű előirányzatok közvetlenül a fejezetek felügyeletét ellátó szervek (minisztériumok) döntési és felelősségi körébe tartoznak a tervezésüktől a felhasználás ellenőrzéséig.

A vizsgálat a 2005-2007. közötti időszakra terjedt ki, ez alatt közel 4500 milliárd forint eredeti, 5600 milliárd forint módosított, és 4800 milliárd forint teljesített kiadási előirányzatot érintett. Az előirányzatok teljesítésének aránya egyes fejezeteknél (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM), Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM)) 65 százalékos volt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál (GKM) meghaladta a 80 százalékot.

Az ÁSZ elemzése szerint a vizsgált időszakban jelentősen csökkentek a minisztériumokban a fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos ellenőrzések (a 2005. évi ellenőrzések 60 százalékára), jellemzően létszám problémák miatt. A fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó vizsgálatok 75 százaléka érintette a célszerű felhasználást, miközben a felhasználókig csak a vizsgálatok 30 százaléka jutott el.

A fejezeti kezelésű előirányzatoknak az éves költségvetési törvényekben foglalt struktúrája nehezen áttekinthető, egyes fejezeteknél (GKM, ÖTM, Oktatási és Kulturális Minisztérium, SZMM) túlbonyolított volt. Az előirányzatok átláthatóságát az egyes feladatok ellátásánál előforduló átfedések és párhuzamosságok, valamint a gyakori feladat átcsoportosítások kedvezőtlenül érintették.

A jelentés szerdán jelentés a www.asz.hu címen olvasható.