A szakszervezetek ellenzik az adómódosítást

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartják a szakszervezeti szövetségek az adószakértők napokban ismertetett adómódosítási javaslatait, mert egyértelműen hátrányosan érintenék az alacsony keresetű munkavállalókat, és csak a magas jövedelműeknek, valamint a nagyvállalkozásoknak kedveznének. Az szakszervezeti vezetők határozottan elutasították az áfa és a egészségügyi hozzájárulás (eho) emelésére, a különadó eltörlésére és az egységes 20 százalékos szja-ra vonatkozó adótanácsadói elképzelést.
Vágólapra másolva!

A KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte szakemberei által kidolgozott javaslat szerint - egyebek között - 23 százalékra nőne az áfa kulcsa, 8.000 forintra az eho, 15 milliós éves jövedelemig 20, azon felül 30 százalék lenne az szja, megszűnne a különadó és az önkormányzati reformmal egy időben az iparűzési adó. A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elnöke elmondta, hogy egyetértenek azzal, hogy az élőmunka terheit csökkenteni kell, "de nem így". Az adótanácsadók javaslata szerinte tovább növelné a jövedelmi különbségeket, hátrányos lenne a munkavállalók többségének, de nem kedvezne a mikro- és kisvállalkozásoknak sem. Különösen az eho megemelését tartotta aggályosnak ebből a szempontból.

Borsik János visszautasította a javaslatokat támogató négy nagy vállalkozói érdekképviselet elmúlt hónapokban tapasztalt "agresszív fellépését", amivel megpróbálják olyan irányba befolyásolni a kormányt, hogy a saját érdekeiknek megfelelő változások léphessenek életbe. "Az adóváltozás nem lehet a tőkeerős cégek spekulációs eszköze" - tette hozzá. Az Autonómok ellenzik a szolidaritási célú különadó eltörlését, illetve az adójóváírás megszüntetését is.

Hasonló a véleménye a Liga Szakszervezetek is, szerintük a szolidaritási adó eltörlése nem szociális érdekeket, hanem a nagytőkét szolgálná. A Liga azt szorgalmazza, hogy a kormány a "munkavállalókat érintő intézkedésekről folytasson érdemi tárgyalásokat a szociális partnerekkel, és ne hozzon létre saját kedvezményezett köréből különböző pszeudo-érdekegyeztető fórumokat, tetteinek marketing célú igazolására".

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a javaslatok többsége rontaná az alacsony keresetűek nettó jövedelem pozícióját, így ezek elfogadhatatlanok a szakszervezeti szövetség részére. Ide sorolta például az adójóváírás megszüntetését, illetve az eho növelését. Meglepőnek nevezte ezt az elképzelést annak tükrében, hogy "korábban a munkáltatók is szükségesnek tartották az eho megszüntetését".

A munkabért terhelő járulékok csökkentése önmagában nem elegendő a foglalkoztatás bővítéséhez - hívta fel a figyelmet az érdekképviseleti vezető, hozzátéve, hogy csak olyan adó- és járulékváltozásokat támogatnak, amelyek a munkavállalók pozícióit is javítják.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) mindezek mellett az áfa emelését is elutasítja, amely véleményük szerint ismét az alacsony keresetűeket sújtja elsősorban.