Veres: nem lesz többlet a büdzsében

Vágólapra másolva!
Bár jelenleg valóban jelentős bevételi többlet képződik a büdzsében, ezt Veres János pénzügyminiszter szerint hamarosan elviszik az emelkedő kiadások - a tárca vezetőjét a Világgazdaság, a pénzügyi-gazdasági napilap idézi.
Vágólapra másolva!

Veres két SZDSZ-es képviselőnek küldött választ. A kérdezők is ismert politikusok: Kóka János az SZDSZ volt elnöke és Gegesy Ferenc, Ferencváros rendszerváltás óta hivatalban lévő polgármestere még július 22-én akarták megtudni, hogy mekkora mozgástér alakul ki az év végéig a költségvetésben, vagyis mennyire lehetne csökkenteni az adókat és a járulékokat.

Veres válaszában kedvező folyamatnak tartja a GDP-arányos hiány várhatóan 4-ről 3,8 százalékosra csökkenését, bár a félév végére a deficit elérte a GDP 2,6 százalékát. (A társasági adó jelentős része decemberben folyik be a büdzsébe, így várhatóan a félévinél jobb lesz az év végi teljesítmény.)

A pénzügyminiszter a kockázatokról is szólt, például az erős forint miatt szerinte romolhatnak a vállalati eredmények. A tárca vezetőjének leveléből kitűnik, idén 140 milliárd forinttal lehet több a bevétel, mint ahogyan azt tervezték, míg a kiadások 141,5 milliárddal nőnek majd jobban, elsősorban a nyugdíjak korrekciója és az önkormányzatok pótlólagos támogatása miatt. A MÁV dotálása és a 4-es metró finanszírozása is viszi a pénzt Veres szerint.

Jelentős többlet keletkezett júliusban

Jelentős, 140,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás júliusban. Az első héthavi hiány 581,3 milliárd forint lett, ami a GDP 2,1 százaléka, éppen annyi, amennyit a Pénzügyminiszter korábban előrejelzett. Júliusban a központi költségvetés 105,6 milliárd forintos, a tb alapok 13,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 21,3 milliárd forintos többlettel zártak.

Az első hét hónapban a központi költségvetés hiánya 677,4 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1061,2 milliárd forinttal. A Pénzügyminisztérium szeptember végére 756,4 milliárdos pénzforgalmi hiányt vár, ez a GDP 2,8 százaléka, az év egészére pedig 1051,3 milliárd forint deficittel, a GDP 3,8 százalékával számol.