Éjjel is folytatódott az almablokád

Vágólapra másolva!
Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők keddre virradó éjjel is folytatták demonstrációjukat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol két helyen, a térség legnagyobb gyümölcsfeldolgozója, az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelye előtt virrasztottak a gazdák - közölte Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folyamatos, szeptember 25-ig tartó útlezárásos demonstrációba kezdtek az almatermelők, így természetesen éjszaka is ott voltak az osztrák érdekeltségű cég két léüzeme előtt - mondta a térségi gazdaköri vezető. A tiltakozó akció első napján az összesítések szerint mintegy 400 járművel vették blokád alá az Agrana-Juice szabolcsi telephelyeit, s a felsorakozott traktorok, teher- és személyautók közül a hajnali, még nem végleges adatok alapján közel száz - egymást váltva - éjjel is a helyszínen maradt.

Kedden délelőtt egyébként háromra emelkedik Szabolcsban a demonstrációs helyszínek száma, Mátészalkán, az ESZAT Kft. léüzeme előtt is tiltakozó akcióba kezdenek az almatermelők. A MAGOSZ nyírségi szervezetének elnöke megerősítette, hogy a gazdálkodók a folyamatos demonstrációval a nettó 30 forint kilogrammonkénti árat szeretnék kikényszeríteni, a felvásárlók által ígért 15-20 forint helyett.

Jakab úgy vélte, hogy a követelés teljesüléséhez reményt ad, hogy Lengyelországban, ahol az osztrák cég szintén a legnagyobb almafeldolgozó, 10-12 eurócent között tartanak az ottani felvásárlási ár kialakításáról folytatott tárgyalások. Ilyen ár a magyar termelők számára elfogadható, és azt javasolták az árvitában továbbra is közvetítői szerepre vállalkozó Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, hogy legkésőbb csütörtökig üljenek újra tárgyalóasztalhoz a termelők, illetve a feldolgozók képviselői a megállapodás érdekében.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy a szervezet kedden, Jakab István országos elnök vezetésével delegációt küld Varsóba, ahol tájékozódnak a lengyelországi almafelvásárlási ártárgyalások körülményeiről. Tilki Attila, a delegáció tagja, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt Szabolcs megyei elnöke, Fehérgyarmat polgármestere elmondta: Varsóban találkoznak a lengyel parasztszövetség vezetőivel, s a magyar fél közös álláspont kialakítását szorgalmazza az árvitában.