Harmincpontos adóegyszerűsítés jöhet

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter az MSZP szerdán nyilvánosságra hozott adóváltoztatási elképzeléseiről csütörtökön, egy kiállítás megnyitóján azt mondta, hogy a gazdaság kifehérítéséből befolyó összegek képesek lesznek fedezni a kormány 3 év alatt elérni kívánt mintegy ezer milliárd forintos adócsökkentését.
Vágólapra másolva!

Veres a kieső bevételek pótlását elsősorban két forrásból látja biztosítottnak: egyrészt az APEH fokozott ellenőrzéseiből, másrészt az adózás egyszerűbbé, átláthatóbbá tételéből.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy az adófizetők és a munkahelyek számának további növeléséhez ugyanakkor még legalább 5-6 eszközre szüksége van a kormánynak.

30 elem

A pénzügyminisztérium az adócsökkentéshez kapcsolódóan egy 30 elemből álló adóegyszerűsítési javaslatot is készített, amelyet csak akkor hoz nyilvánosságra, ha azt a kormány már elfogadta - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Veres egy másik csütörtöki tanácskozáson, a Gazdasági Egyeztető Fórumon néhány részletet elárult az újabb tervekkel kapcsolatban. Így például a készpénzforgalom korlátozására és a számlaadás szigorítására törekszik majd a kormány. A jövő évi adóváltoztatások keretében a vállalkozásoknak kevesebb számlára kell majd fizetniük a különböző adókat és járulékokat, és egységesítik a társasági adó- és járulékalapot - tette hozzá.

Mint ismeretes, az MSZP elé terjesztett adómódosítások körülbelül 300 milliárdos bevételcsökkenést eredményeznének a bevezetés évében, 2009-ben, amit körülbelül 110-120 milliárdos bevételnövelő javaslatok egészítenek ki.

A kormány egyrészt csökkentené a tb-járulékot, sávos eltolással mérsékelné az adóterhelést, viszont növelnék a cégautók adózását és a munkavállalók természetbeni juttatásaira is kivetnének egy 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

2010-ben teljesítjük a maastrichti kritériumokat?

Veres kijelentette: a pénzügyminisztérium 3,2 százalékos költségvetési hiányt vár 2009-re, amelyet követően Magyarország nagy valószínűséggel már 2010-ben is teljesíteni tudja az euró bevezetésének egyik feltételéül szolgáló maastrichti kritériumokat.

Szikora János, az APEH elnöke arról számolt be, hogy az APEH, az adófizetés könnyebbé tételének első lépéseként 2008. szeptember 1-jétől ingyenes személyi adónaptár szolgáltatást indít honlapján.

A naptár segítségével az adózok elsősorban az adófizetési kötelezettségeik határidejéről értesülhetnek.

Eltörlik a TEÁOR-számokat

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a GEF-tanácskozáson bejelentette, hogy a kormány szűkíti a TEÁOR számok alkalmazását, mert a tapasztalatok szerint ez igen sok adminisztrációs terhet jelent a vállalkozások számára. A TEÁOR számokat csak adóigazgatási és statisztikai célra fogják csupán használni.

Kérdésre válaszolva az igazságügyi miniszter elmondta: azokat a vállalkozásokat, amelyek törvénytisztelő módon már megváltoztatták TEÁOR számaikat, köszönet illeti.

Bajnai a bürokráciát csökkentené

Az adócsökkentés mellett évente csökkenthető a gazdasági bürokrácia, amelynek költsége jelenleg kétszerese az uniós átlagnak, a vállalkozások számára az ebből származó megtakarítás mintegy 750 milliárd forintot jelenthetne - mondta a GEF csütörtöki alakuló ülése után Bajnai Gordon elnök, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.