Megszületett a távhőtámogatás rendelete

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta a távhő-kompenzációról szóló rendeletet - közölte Budai Bernadett az MTI kérdésére a kormányszóvivői tájékoztató után szerdán.
Vágólapra másolva!

Várhatóan külön igénylés nélkül, a novemberi számlában jelenik meg először a távhőtámogatás. Az új rendszer október 1-jén lép hatályba, a szolgáltatók az ezt követően a kiadott számlákban érvényesítik először az új támogatási rendszert.

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára.

E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet. Az ide tartozók nem előre meghatározott, hanem fogyasztás alapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. Ez az összeg kategóriánként arányosan csökken az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva.

Az MTI úgy tudja, a távfűtéses lakásban élőknek nem kell külön igényelniük a támogatást, hiszen az eddigi rendszer alapján automatikusan megkapják. Ez azokra is vonatkozik, akiknek eddig nem járt a támogatás. Igénylést csak akkor kell benyújtani, ha változik a család vagy az igénylő jövedelmi helyzete.