Drágult a szén, visszaesett a kereslet

Vágólapra másolva!
A forint gyengülése következtében emelkedett a szén ára, ezért csökkent a fűtőanyag értékesítése - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Mocsi Sándor, a tatabányai Carbonex telepvezetője.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben még arról írt a Napi, hogy a földgáz folyamatos drágulása miatt a családi házas lakótelepeken sokan visszatértek az olcsóbb széntüzelésre, már akik nem dobták ki vagy nem adták el régi kazánjukat.

Azóta változott a helyzet, a pénzügyi válság, a forint gyengülése miatt áremelésre kényszerült a cseh és lengyel szenet is értékesítő Carbonex. A fűtési idény kezdete óta kétszer, október 15-én és 27-én emeltük a szén árát az ismert pénzügyi gondok miatt - közölte Mocsi Sándor.

Jobb a cseh szén, mint a magyar

Az emelés szénfajtától függően 7-9 százalékos volt. Példaként említette a telepvezető, hogy október 15-e előtt még 2740 forintért kínálták a magas kalóriájú, alacsony hamu- és kéntartalmú cseh szén mázsáját, amit most 3300 forintért vásárolhat meg a lakosság. Az oroszlányi szén ennél ugyan változatlanul olcsóbb, de kisebb a fűtőértéke és magasabb a hamutartalma. A cseh barnaszenek hamutartalma 4-7 százalék, ezzel szemben az oroszlányié 28-32 százalék. Ez utóbbi tüzelőt a kisebb jövedelműek vásárolják.

A kétszeri áremelés következtében 80 százalékkal csökkent a lakossági széneladás a Carbonexnél. Az értékesítés drasztikus visszaesésében az áremelésen kívül a kedvező, az átlagosnál melegebb időjárás is közrejátszott - mondta a telepvezető.