Adó '09: Összevont szja-kedvezmények, egyszerűbb cégkönyvelés

Vágólapra másolva!
Szinte a cégautóadó átalakítása a legnagyobb sikertörténet a törvényhozáshoz másodjára is benyújtott adócsomagban. A befektetők és a cégek átmenetileg lemondtak az adócsökkentésről, de jó lenne, ha a kormány közölné, hogy a gazdasági helyzet normalizálódása után mi változhat. A jelenlegi gazdasági helyzetben egyáltalán nem meglepő, hogy januártól további szigorítást terveznek az adóellenőrzés és a bírságolás tekintetében, a kisebb tartozások esetében pedig bevezetnék a pótlékmentes részletfizetést. Nagyot lehet bukni az áfával, és a pénzügyi válság is hordoz egy sor adókockázatot.
Vágólapra másolva!

Helyes lépés a kormány részéről, hogy az eredeti adócsomag visszavonása után, az adócsökkentésre irányuló rendelkezések nélkül, végül újra benyújtották a törvényjavaslatot - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője. Az általános vitára tegnap bocsátott adócsomag legutóbbi verziója lényeges változást nem hoz az adózók életében - vélekedik Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adótanácsadási üzletágának partnere. Az adócsomag megítélése jól láthatóan legalábbis széles skálán mozog.

A gazdasági szereplők részéről megjelent nyilatkozatok szerint az adó- és járulékcsökkentés elmaradását a cégek és a befektetők közül sokan elfogadják, de jó lenne, ha a kormány előjönne a farbával, s a tudtukra adná, hogy a gazdasági helyzet normalizálódása, a költségvetés hiány és az államadóság csökkentése után, milyen menetrend szerint, mekkora tehercsökkenésre számíthatnak - hangsúlyozza Veszprémi István. Szerinte a költségvetés kiadási oldalának racionalizálási kényszere jól jöhet, a válság miatt meglépett kiadáscsökkentés és ennek következetes folytatása ugyanis forrást teremthet a későbbi érdemi adóreformhoz.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az mindenesetre pozitívum, hogy a szürke- és feketegazdaság visszaszorítását célzó intézkedések tervezete végül nem esett áldozatul a korábbi törvénytervezet visszavonásának.

Összevont kedvezmények az szja-ban

Egyszerűsítenék, egységesítenék a személyi jövedelemadóban a kedvezményrendszer szabályait. Azt javasolják, hogy 3,4 millió forint éves jövedelemhatárig a jelenleg kedvezményezett jogcímeken, összevont kedvezményalap után egységesen 30 százalékos kulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint nagyságban legyen érvényesíthető adókedvezmény. Magasabb, 3,4 és 3,9 millió forintos jövedelemszint között a kedvezmények csökkentett mértékben vehetők igénybe.

A pénzügyminiszter az általános vita előtti expozéjában megemlítette, hogy megszűnik a munkáltató által nyújtott adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása, ugyanakkor korlátozni kívánják azokat az adómentes juttatásokat, amelyeknek nem volt egyedi korlátjuk. Lényeges, hogy a korábbi tervektől eltérően a munkáltatók számára mégsem lesz kötelező az adómegállapítás. Ha azonban visszautasítják a munkavállaló szja-bevallásának elkészítését, tájékoztatniuk kell az egyszerűsített bevallás lehetőségéről, amelyet az APEH készít el az adózó kérésére.

Azoknak a magánszemélyeknek a terhe csökken, akiket eddig érintett a 35 százalékos osztalékadó, ezt januártól eltörlik.

A tárcavezető elmondta, hogy emelkedik az átalányadózás választhatóságának értékhatára. Ez a személyi jövedelemadóban 8 millióról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millióról 100 millió forintra változik. A helyi iparűzési adóban 4 millióról 8 millió forintra emelkedik az egyszerűsített adóalap-megállapítás összeghatára.

Egyszerűbb lesz a cégek könyvelése

Az adminisztrációs terhek Veszprémi István szerint nem csökkenek nagy mértékben. Az úgynevezett egyszerűsítő intézkedések közül Vámosi Nagy Szabolcs kiemelte az adószámlák összevonását, a közbeszerzésekhez kapcsolódó adózói "pozitív lista" létrehozását, valamint az elektronikus szolgáltatások szélesítését.

A 100 millió forint alatti bevétellel rendelkező cégeknek adminisztrációs tehercsökkentést jelent a mérlegkészítés leegyszerűsítése - tette hozzá az adószakértő. Olyan, a kettős könyvvitelen alapuló beszámolási rendszert kívánnak bevezetni, amelyben a ténylegesen felmerült, alapbizonylatokkal alátámasztott tételek rögzítésén túl gyakorlatilag további értékelési, átértékelési feladatokat nem kell elvégezni.

A parlamenti elfogadásra váró adócsomag az adminisztrációs terhek enyhítése, az adókötelezettségek könnyítése kapcsán eltörölné az úgynevezett "nullás" bevallást, amelyet egy egyszerűen kitölthető adózói nyilatkozat váltana fel. Így lehetne jelezni az APEH-nak, hogy bevallás benyújtására azért nem került sor, mert az érintett időszakban az adott cégnek adókötelezettsége nem keletkezett.

A jelenlegi tervek szerint egy egyszerűsített adóbevallási lehetőség lépne a négy évvel ezelőtt bevezetett hatósági adómegállapítás helyébe. A magánszemélyek akár papír alapon, akár elektronikus úton, február 15-éig kérhetik majd az új, egyszerűsített szja-bevallás kitöltését. Az APEH április 30-ig köteles a kérelmezőnek a bevallást megküldeni, amit javítva, vagy javítás nélkül május 20-ig kell majd aláírtan visszaküldeni.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a cégautóadó átalakítása nyomán megvalósulhat a "többen-kevesebbet fizessenek"- elv. Az adót a jövő évtől a gépjármű hengerűrtartalma alapján kell fizetni, negyedévente 7, vagy 15 ezer forintot. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint azzal, hogy vagyoni típusú adóvá alakították a terhet, annak is fizetni kell a jövő évtől, aki eddig az útnyilvántartását úgy vezette, hogy ne legyen adókötelezettsége. Azok az adózók terhe pedig mérséklődhet, akik eddig is fizettek cégautó adót - tette hozzá Veszprémi István.

Büntetik a készpénzforgalmat

Az adóeltitkolókra nagy csapást jelenthet a készpénzfizetés korlátozása az APEH korábbi elnökhelyettese szerint. A cégek jövő évtől csak 20 százalékos bírság terhe mellett teljesíthetnének egymás közötti 250 ezer forintnál nagyobb értékű ügyleteket készpénzben. Az értékhatárt az adószakértő alacsonynak tartja (több mint egy évtizede, a Medgyesi Péter pénzügyminisztersége idején hasonló rendelkezést vezettek be egymillió forintos korlátozással, ám azt végül alkotmányellenesnek minősítették). A mostani elképzelés alkotmányosnak tűnik a szakértők szerint, ráadásul könnyen ellenőrizhetik a revizorok is.

A feketegazdaság melegágyának tekinthető készpénzforgalom visszaszorítását célozza a számviteli törvény napi készpénzállományra vonatkozó előírása is, amely szerint a vállalkozások csak az előző üzleti év összes bevételének 0,8 százalékát, legfeljebb 300 ezer forintot tarthatnának maguknál papíron, ellenkező esetben bírságot szabhat ki az APEH.

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében hozott rendelkezések támogathatók, ám pusztán a magasabb ellenőrzési bírságoktól nem várható nagymértékű fehéredés, ahhoz szükség lenne adó- és járulékcsökkentésre és hatékonyabb adóhatósági fellépésre is - hangsúlyozza Veszprémi István. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint pozitívum a költségszámlák gyűjtésének kimondása is az evázók, illetve az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében.

Kötelező számlakibocsátás, számlázási határidők

A gazdaság további fehérítése érdekében a tervezet előírja, hogy kötelező számlát kiállítani a 900 ezer forintot elérő értékesítésről vagy szolgáltatás teljesítéséről, még akkor is, ha a magánszemély vevő azt nem kéri. Ha a vevő csak előleget fizetett, de az eléri a kilencszázezres értékhatárt, akkor az előlegről is ki kell állítani a számlát.

A jövőben a készpénzfizetéskor a számlát a fizetéssel egyidejűleg ki kell állítani, míg az utalásos ügyleteknél továbbra is fennmarad a teljesítés időpontjától számított 15 napon belüli számlázási kötelezettség. Enyhítés, hogy az áfa áthárításával nem járó jogügyleteknél (pl. áfamentes ügyletek) a törvény már nem fog határidőt szabni a számla kiállítására.

Pótlékmentes részletfizetés

A legfeljebb 100 ezer forintos fizetési kötelezettségek kapcsán megteremtődne a pótlékmentes részletfizetés intézménye, amelyet az adózó egyoldalú nyilatkozattal választhatna. Az új lehetőséggel kizárólag a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemélyek élhetnének.

A törvénytervezet elfogadása esetén nyilatkozattal vállalhatnák, hogy a bevallásukban szereplő, 100 ezer forintot meg nem haladó befizetést négy hónap alatt, négy egyenlő részletben teljesítik. A pótlékmentes részletfizetés kedvezménye már az idei évre bevallott adó megfizetése tekintetében is alkalmazható lesz.A csomag intézkedéseinek többsége február elsejétől lépne hatályba, ezért az adótörvényt december 16-áig ki kellene hirdetni.