Készenléti hitelt kér a Diákhitel Központ

Vágólapra másolva!
A Diákhitel Központ Zrt. a diákhitelezési rendszer finanszírozási biztonságának javításához szükséges 7,5 milliárd forintos banki hitelkeret szerződésére gyorsított tárgyalásos közbeszerzést írt ki, a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A gyorsított eljárást az ajánlatkérő azzal indokolta, hogy az idén január 3-án kötött hitelszerződés jövő év január 5-én lejár. A jelenleg is tartó pénz- és tőkepiaci válság októberi eseményei után a banki hitelezés szinte teljes leállt, így a nagyobb versenyt biztosító hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárást nem lehetett lefolytatni. Mivel a pénzpiaci válságjelenségek enyhülni látszanak, ezért el lehetett indítani a gyorsított eljárást.
Vágólapra másolva!

A diákhitelezési rendszer finanszírozási biztonságának javításához 2009. január 5-től 2010. január 4-ig 7,5 milliárd forint újrafeltöltődő jellegű (revolving), készenléti (stand-by) hitelre van szükség. Ennek - állami készfizető kezességvállalással - történő nyújtására szól a közbeszerzési felhívás. A hitel az ajánlatkérő elvárása szerint változó kamatozású legyen, a kamata pedig az 1 havi BUBOR bázishoz igazodjék. A kamatfizetés havonta egyszer legyen esedékes, a tőkét pedig bármikor visszafizethesse az ajánlatkérő.

Ajánlatot az tehet, akinek a mérleg szerinti eredménye a 2006. és a 2007. évek legalább egyikében nulla, vagy pozitív volt. Feltétel olyan referencia bemutatása, amelyben az ajánlattevő 2005. január 1. és 2007. december 31. között kötött legalább egy olyan hitelszerződést, amely legalább 2 milliárd forint keretösszegre szólt, és amelynek alapján legalább 1 milliárd forint összegű hitel folyósításra is került. Az ajánlattételi határidő november 26. Az ajánlatkérő a második fordulóba jutott ajánlattevőket december 3-ig értesíti.