Az egyetemeket is elérte a válság

Vágólapra másolva!
Az egyetemekre és főiskolákra is hatással van a válság, az úgynevezett ppp-projektek esetében ugyanis a partnerek drágább hitelekből tudják csak finanszírozni a beruházásokat. Emiatt azonban nem kell tandíjemeléstől tartani - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági krízis miatt egyetlen felsőoktatási intézményben nem építenek le tanárokat, és tandíjemelés sem várható, ám az állami és magánszféra együttműködésén alapuló, úgynevezett ppp-beruházások elakadására azonban számítani lehet - derül ki a Napi Gazdágból. Bár a szigorodó hitelfeltételek ugyan közvetlenül nem érinti az egyetemeket, főiskolákat, ám az említett ppp-beruházások esetében azonban a partnerek a bankoktól vesznek fel kölcsönt, ez pedig hatással lehet a fejlesztésekre.

Már érezzük a válság begyűrűző hatását - mondta lapunknak Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója, aki szerint a futó projektekkel nincs gond. Azokban az esetekben viszont, amikor a szerződést még a pénzpiaci pánik kitörése előtt kötötték meg, viszont a projekt kezdete most esedékes, a bankok megváltoztatták a finanszírozás feltételeit.

A Corvinus Egyetem is aggódik. A gazdasági szereplőkkel szorosabb kapcsolatban álló karok (az élelmiszer-tudományi vagy a gazdálkodástudományi) projektjei valóban bajba juthatnak, ha k+f projektjeik csorbát szenvednek - mondta Kerekes Sándor, az egyetem oktatási rektorhelyettese. Ráadásul az utóbbi időszakban jellemzően azok a karok bővültek, ahol nem került sokba a kutatás finanszírozása és az infrastruktúra-fejlesztés. A kialakult helyzetben megváltozhatna az ágazatok közti sorrendiség, előtérbe kerülhetne a közvetlen értéket előállító szakemberek képzése, ehhez azonban szükség van a megfelelő szakmai műhelyekre is - állították az egyetemen. A finanszírozási gondok tandíjemeléssel nem orvosolhatók. A tandíj emelése a költségtérítéses hallgatók alacsony létszáma miatt értelmetlen lenne, ráadásul minimum hároméves átfutással hozna eredményt - mondta Andor György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) rektorhelyettese. Tandíjemelésre ugyanis csak az oktatási struktúrába újonnan belépő hallgatók esetében van lehetőség, egyéb esetben a képzési szerződések csak inflációkövető korrekciót engedélyeznek.