Gyarapodhatnak a béren kívüli juttatások

Vágólapra másolva!
Ruhapénz, étkezési jegy, nyugdíjpénztári támogatás, lakástámogatás - a munkavállalók többek között ilyen juttatásokban részesülhetnek cégüknél. Ezek a béren kívüli juttatások a cégeknek is jól jönnek, hiszen egy összeghatárig nem kell utánuk adózni. Idén a cégek kétharmadánál működött az úgynevezett cafeteriarendszer, jövőre ez nyolcvan százalékra duzzadhat.
Vágólapra másolva!

A béren kívüli juttatások a közép- és kisvállalkozások is egyre inkább alkalmazzák - írja a Világgazdaság. A cafeteria manapság már olyan széles körben elterjedt, hogy az átlagos magyar munkavállaló fizetésének egyötödét így kapja. A cégek sem véletlen szeretik: kétszázezer forintos bruttó bérrel számolva 2850 forintnyi adót és járulékot spórolhat vele a vállalkozás, miközben a munkavállaló 4700 helyett 9600 forintot kap kézhez keresete növekedéséből.

Több kutatás is foglalkozik az egyre népszerűbb cafeteriarendszerrel. A Hay Group felmérése szerint tavaly a cégek 49 százalékánál, idén kétharmaduknál működött valamilyen formában a béren kívüli juttatások rendszere. Az Accor Service szerint 2008-ban az alkalmazók aránya 58 százalék volt.

Mivel a társaságok adóterhe nem csökkent jelentősen az idei adótörvények elfogadásával, jövőre még népszerűbbek lehetnek a béren kívüli juttatások Ennek kedvez legalábbis, hogy a cégek tiltakozása meghiúsította a kormányzat azon szándékát, hogy az ilyen jövedelmek után 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kelljen fizetni. Ráadásul eddig évente munkavállalónként négyszázezer forintban maximalizálták a dolgozók megfizetésének ezt a formáját, és most ez a korlátozás is megszűnik, így az érintettek nem csak egyre többen lehetnek, hanem egyre többet is vihetnek haza ilyen formában.