Adóköteles lesz a szén

Vágólapra másolva!
Január 1-jétől a szén is az energiaadóról szóló törvény hatálya alá került, így a szénre is energiaadót kell fizetni - áll a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) közleményében. A lakossági árra az energiaadó nincs hatással, mert törvény a lakossági végfelhasználást mentesíti az energiaadó fizetési kötelezettség alól.
Vágólapra másolva!

A szén értékesítési útvonalának nyomon követhetősége, valamint az adómentesség ellenőrizhetősége érdekében a szenet továbbforgalmazási céllal beszerző energiakereskedő, illetve a lakossági fogyasztó az energiakereskedőnek a szén vásárlásakor írásban nyilatkozik.

Általános szabály, hogy az adófizetésre kötelezett személy kötelezettsége megállapítani, bevallani és megfizetni az energiaadót. Az általános szabálytól eltérően, ha a felhasználó (importáló) közvetlenül az Európai Unión kívüli országból vásárol szenet, az energiaadó megfizetése nem önadózás keretében történik, hanem az adót a vámhatóság, a vámjogi szabadforgalomba bocsátáskor a szabadforgalomba bocsátott mennyiségre határozattal állapítja meg.

Az energiaadó törvény alapján bizonyos felhasználások esetén (például erőmű üzemeltetésénél) lehetőség van a szenet terhelő energiaadónak a vámhatóságtól történő visszaigénylésére, illetve az önadózás keretében megállapított fizetendő energiaadóból történő levonására.

Az adó alapja a szén mennyisége, ezer kg-ban mérve. Az adó mértéke - egységesen, szénfajtától függetlenül - ezer kg-onként 2040 forint.

Az adófizetésre kötelezett személynek az adót a tárgyhót követő hó 20. napjáig kell bevallania és megfizetnie, illetve visszaigényelnie elektronikus formában.