Januártól 2,9 százalékkal drágul az áram

Vágólapra másolva!
Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakosságot ellátó egyetemes szolgálatói körben a villamos energia végfelhasználói ára - közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tervezett 4,5 százalékos infláció alatti áremelés egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent - tette hozzá a miniszter.

Az áramellátást biztosító villamosenergia-rendszer használati díja emelkedik, ugyanakkor az áramnak, mint terméknek a nagykereskedelmi ára az egyetemes szolgáltatók számára 2009. január elsejétől 0,6 százalékkal csökken. A csökkentés és az emelés eredménye a 2,9 százalékos végfelhasználói áremelkedés.

Visszafogta magát az állam

A miniszter magyarázatként hozzáfűzte: a Magyar Energia Hivatal ezen a piacon jelentős piaci erővel rendelkező szereplőként határozta meg az Magyar Villamos Művek (MVM) kereskedőcégét, az MVM Trade Zrt.-t, ezért a hivatal jogosult maximálni az árat. Az állami tulajdonú áramkereskedőnek az eredeti tervekhez képest kellett 7,6 százalékkal mérsékelnie az áramnak, mint terméknek a egyetemes szolgáltatói nagykereskedelmi árát.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy az egyetemes szolgáltatók árrése, azaz haszna változatlan, kilowattóránként 1,90 forint marad. Az árrésről a hivatal javaslatára a miniszter dönt.

A 2008. január elsején hatályba lépett szabályozás értelmében a villamosenergia-ipari egyetemes szolgáltatók a korábbi szisztéma szerint, a közüzemi szolgáltatók jogutódjaként látják el a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat kötelező jelleggel, ha azok nem kívánnak a szabadpiacra lépni. Az egyetemes szolgáltatók árképzését szigorú szabályok határozzák meg.

Nem drágul az autópálya-matrica

Változatlan marad viszont az autópálya-matricák ára, miután nem érkezett javasat az áremelésre - tájékoztatta Molnár Csaba Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter szerdán az MTI-t.

A matricák árának meghatározása a mindenkori közlekedési miniszter hatásköre, de javaslat hiányában az árváltoztatás nem indokolt - mondta a miniszter.