Gyurcsány: Még marad az eva és az ekho

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint a kormány egyelőre nem tervezi az eva és az ekho megszüntetését. A miniszterelnök a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: van ugyan ebben igazságtalanság, de megéri fenntartani, mert az eva és az ekho bevezetése sok embert hozott be az adórendszerbe.
Vágólapra másolva!

A vagyoni adókkal kapcsolatos kérdésre azt mondta: meg kell fontolni ezek egységesítését. Emlékeztetett arra: a négyféle vagyoni adóból jelenleg 80 milliárd forint bevétele van az önkormányzatoknak, terveik szerint ennek nagyságrendje nem változna, és ugyanúgy a helyhatóságok kapnák a pénzt, mint eddig.

Érdemes lenne úgy gondolkodni: azok vállaljanak többet, akiknek nagy vagyonuk van - fogalmazott, de "a nagy vagyon" mértékét egyelőre nem határozta meg.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: a gyest és a gyedet nem érintik az adóátalakítások.

A kormányfő szerint a kiadáscsökkentés mértéke legfeljebb a GDP egy százaléka lehet évente, ami nagyjából 300 milliárd forintot tesz ki. A miniszterelnök erről a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés után tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Mint hangsúlyozta: szüksége van a kiadások csökkentésére, de ennél nagyobb mértéket nem bír el az ország.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, az adócsökkentés egyik forrása a kiadáscsökkentés, a másik a kedvezmények és mentességek többségének megszüntetése, a harmadik pedig bizonyos adónemek emelése.

Kérdésre válaszolva kijelentette: nincs szó a minimálbér jelenlegi adózásának átalakításáról.