Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart más ágazatoknál kevésbé érinti a jelenlegi gazdasági válság, mert a magyar élelmiszereknek megvan a piacuk, és így az ágazatban kevésbé eshet vissza a termelés - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten egy szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

Ennek feltétele azonban Gráf József szerint, hogy az ágazat megfelelő módon finanszírozott legyen. Erre több terve is van a tárcának, de ezeket nem részletezte, mondván: kormánydöntés szükséges hozzá.

Jelezte ugyanakkor, hogy a múlt évben január és november között a magyar agrárágazat kivitele 4,6 milliárd eurót tett ki. A behozatal 3,2 milliárd euróra rúgott. A pozitív szaldója így 1,6 milliárd euró.

Tájékoztatása szerint a magyar áruk árnövekedése lényegesen meghaladta az import áruk árnövekedési arányát. A magyar kivitelre szánt áruk ára tavaly átlagosan 24 százalékkal emelkedett, míg az import árukért csak 12 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Új piacokat kell szerezni

A miniszter beszélt arról is, hogy a magyar áruk döntő hányada az Európai Unióba megy, ám a harmadik országok piacain is ígéretes a fejlődés. Példaként említette az orosz piacot, ahol az utóbbi időben 20-30 százalékos növekedés évente. Fontos piac lehet Gráf József szerint még Ukrajna és Japán, de sok magyar árut lehet elhelyezni Horvátországban, és egyre többet Romániában is.

Gráf József jelezte: az agrárgazdaság sikere enyhítheti ugyan az országot sújtó gazdasági válságot, de meg nem oldhatja, mivel az agrárium részesedése az ország GDP-jéből csupán 4,5 százalék körüli.

Gráf József beszámolt arról, hogy akár már a jövő hét csütörtökén megállapodás jöhet létre arról, hogy a magyar élelmiszeráruház-láncokban a polcokra kerülő termékek legalább 80 százaléka magyar eredetű legyen. Az agrártárca vezetője szerint már csak egyetlen vitás pontban egyeztetnek a szakértők, a kereskedelmi visszatérítések kérdésében kell még több dolgot tisztázni, és akkor pont kerülhet a megállapodásra.

Indul a magyar áruk web-áruháza

A rendezvényen elhangzott: várhatóan március elsején elkezdi működtetni a magyar áruk web-áruházát a Prémium Hungaricum Egyesület. Ments András szakmai projektvezető elmondta: ezzel a könnyebb piacra jutást szeretnék biztosítani a magyar élelmiszeripari kis- és középvállalkozásoknak.

Újságírói kérdésre a konferencián Ments András közölte: jelenleg már tesztüzemben működik a szolgáltatás, amelynek 14 cég a tagja. Egy heti készlettel rendelkeznek átlagosan a szállítók, ami 15 millió forintos árukészletet jelent. Az árukat egy fővárosi XXII. kerületi logisztikai központban tárolják, innen kaphatja meg a megrendelő, ha kifizette a megrendelt árut. A szakember szerint a szolgáltatás akár egy éven belül is nyereségessé válhat.