Nagy pofontól sokáig tántoroghat a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Idén 4,41 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság a az elemzők legújabb konszenzusa szerint - áll a Reuters felmérésében. A megkérdezettek közül szinte mindenki pesszimistább, egy hónapja még csak 3,5 százalékos visszaesést vártak a szakemberek. A forint újabb gyengülésének kockázata miatt továbbra sem folytatja kamatcsökkentéseit hétfőn a Magyar Nemzeti Bank - vélik az elemzők.
Vágólapra másolva!

Ha stabil tud maradni a forint, akkor nem lesz kamatemelés, az árfolyam szintje és a forint közeli múltja pedig a kamatcsökkentést is kizárja - legalábbis a Reuters által megkérdezett szakértők így vélik. A hétfői kamatüléstől az alapkamat 9,5 százalékon tartása várható.

A felmérésben huszonegy elemző előrejelzési átlaga szerint 4,41 százalékkal zsugorodik idén a magyar gazdaság, ami a legnagyobb recessziót jelenti a rendszerváltozás óta. Ennél sokkal optimistább pénzügyminisztérium: Keller László államtitkár becslése szerint idén csak 3,3 százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság.

A gazdaság krízishelyzete a GDP rohamos első negyedéves csökkenésében is megmutatkozik: a becslésre vállalkozó szakértők közül volt aki ebben a periódusban 7,6 százalékos visszaesésre számít, de a 5,05 százalékos átlag is meghaladja az éves szintű GDP visszaesésre vonatkozó várakozást.

Romlottak a kilátások a jövő évre is: a múlt hónapban várt 0,9 százalékos növekedéssel szemben már csak 0,2 százalékos növekedést várnak az elemzők, sőt, nem egy elemző még 2010-re is visszaesést jósol.

A magyar ipari termelés az elemzők konszenzusa szerint 14 százalékkal eshet vissza idén. Egy hónappal ezelőtt még csak 9,2 százalékos csökkenést vártak.

"A hitelszűkét és a feszes fiskális és monetáris politikát tekintve, amelyre szükség van, ez nem fest jól," - mondta Michal Dybula, a BNP Paribas varsói elemzője. "Nehéz előrelátni, milyen mély lesz a recesszió."