Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya 2008 negyedik negyedévében a szezonális hatásokat kiszűrve 1952 millió euró volt, 150 millióval nagyobb az előző negyedévi hiánynál - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.
Vágólapra másolva!

A külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) az előző negyedévhez képest nem változott: 2517 millió euró (660 milliárd forint), a szezonális hatások kiszűrésével 2247 millió euró. Ez a GDP 8,9 százaléka.

Az EU-val kapcsolatos negyedik negyedéves tranzakciókat tekintve, a folyó transzferek hiánya 137 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 77 millió euró. Összességében tehát a negyedik negyedévben 60 millió euró kiadási többlet keletkezett az EU-transzfereken. Tavaly december végén a jegybanki tartalékok értéke 24 milliárd euró volt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a negyedik negyedéves folyó fizetési mérleg adat lényegében megfelelt a jegybank februári inflációs jelentésében bemutatott várakozásuknak.

Az MNB kedden publikálta a folyó fizetési mérleg 2008. negyedik negyedéves adatait. A jelentés szerint tavaly a negyedik negyedévében a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) az előző negyedévhez képest nem változott, 2517 millió euró (660 milliárd forint) volt, a szezonális hatások kiszűrésével 2247 millió euró, a GDP 8,9 százaléka. A folyó fizetési mérleg hiánya 2008 negyedik negyedévében a szezonális hatásokat kiszűrve 1952 millió euró volt, mintegy 150 millióval nagyobb az előző negyedévi hiánynál.

A jegybank közleménye szerint a 2008-as évre vonatkozó eltérést (8,4 százalékos folyó hiány az előrejelzett 7,9 százalék helyett) szinte teljes mértékben a külkereskedelmi statisztika revíziója magyarázza.

A magas hiányhoz hozzájárult, hogy a IV. negyedévben alacsony volt az Európai Uniótól érkező transzferek egyenlege, ez azonban egyszeri hatásnak tekinthető. 2009 I. negyedévében már jelentős mennyiségű támogatást utalt át az EU, ennek értéke nagyságrendileg megfelel a tavalyi év egészében befolyt összegnek.

A banki adatok szerint a hitelfelvétel visszaesése csak novemberben-decemberben indult meg, így a reálgazdasági alkalmazkodás a 2009-es év elején válhat egyértelművé az adatokból. Számos jel mutat a lakossági megtakarítások ugrásszerű emelkedésére, ez szükségszerűen meg fog jelenni a külső egyensúlyi pozíciónk javulásában is.

A jegybank fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések 2008-as jövedelmére az MNB technikai becslést alkalmaz, amely recessziós gazdasági környezetben felülbecsülheti a hiányt.

A jövedelemegyenleg hiányának közel háromnegyede a külföldi közvetlen működőtőkéhez kapcsolódó nettó jövedelem-kiáramláshoz köthető, amelyet az első publikációban technikai becsléssel helyettesít a statisztika. A historikus összefüggés a romló vállalati profitabilitás következtében felülbecsülheti a külföldi befektetések jövedelmét, és így a folyó mérleg hiányát. A 2008-as évre vonatkozó becslést 2009 szeptemberében fogják felváltani a jelentett adatok.

Az elemzők szerint idén javul a mérleg

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a vártnál magasabb lett a folyó fizetési mérleg hiánya, az idei évre azonban a deficit jelentős csökkenésére számítanak. Egyetértettek abban, hogy az idén várhatóan csökken a tőkekiáramlás volumene, mérséklődhet a finanszírozási igény.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a harmadik negyedévhez képest csökkenés látható, az egy évvel korábbihoz viszonyítva nőtt a profit kivitel. Hozzátette, javít a finanszírozási igényen a negyedik negyedéves működőtőke-beáramlás, ami a várakozásokhoz képest jobb, 1,5 milliárd euró volt.

Barta György, a CIB Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen estek a portfólióbefektetések tavaly az utolsó negyedévben, jól látható a "menekülés a feltörekvő piacokról".

Ez alapján nem meglepő a forint tavalyi negyedik negyedéves jelentős gyengülése - jegyezte meg Németh Dávid.