Összehozta a Fidesz Gyurcsánnyal a Mol orosz vevőjét

Vágólapra másolva!
"A magyar kormány vagy béna kacsa, vagy Oroszország ügynöke" - bírálta a kabinetet a Mol-részvények orosz kézbe kerülése miatt Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. A testület rendkívüli ülésén az MSZP-s képviselők többsége nem jelent meg, de a pénzügyminisztérium államtitkára és a miniszterelnök főtanácsadója is tagadta, hogy a kormány tudott volna az oroszok szándékairól. A Mol-vezér szerint több dolog is furcsa.
Vágólapra másolva!

Több szempontból is furcsa az a módszer, ahogy az orosz Szurgutnyeftegaz vasárnap megvásárolta az osztrák OMV-től a Mol Nyrt. 21,2 százalékos részesedését - mondta szerdán, a parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén Hernádi Zsolt, a magyar olajcég elnök-vezérigazgatója.

Az orosz vállalat előzetes bejelentés nélkül szerzett jelentős tulajdonrészt a Molban, sőt, Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója egy múlt pénteken megjelent cikkben még azt mondta, idén biztosan nem értékesítik a részvénycsomagot. A hivatalosan közölt 1,4 milliárd eurós vételár pedig Hernádi szerint fillérre megegyezik azzal a "bekerülési költséggel", mint amennyibe a részvénycsomag megszerzése az OMV-nek került, vagyis az oroszok az aktuális tőzsdei ár kétszeresét fizették.

Hernádi azt mondta, mivel szabályos tőzsdei tranzakció történt, a Mol igazgatósága egyelőre pénzügyi befektetőnek tekinti a Szurgutnyeftegazt. Annak ellenére is, hogy az orosz olajcég saját honlapján "vertikális integrációval" magyarázta a tranzakciót, vagyis hogy a kitermelés mellett a feldolgozás és az értékesítés irányába is nyitni kívánnak. Hernádi szerint egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy ellenséges felvásárlási kísérletről van szó, de barátságosnak sem lehet nevezni a Szurgutnyeftegaz lépését.

"Oroszország ügynöke"

"Az európai államok védekeznek az ilyen gazdasági behatolás ellen" - mondta Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke. Szerinte jelenleg kérdéses, hogy Magyarország képes-e védekezni. "A magyar kormány vagy béna kacsa, vagy Oroszország ügynöke" - jelentette ki a bizottsági elnök, aki szerint "nagy valószínűséggel kizárható, hogy Gyurcsány Ferenc ne tudott volna arról, hogy mire készül Oroszország."

Németh úgy vélte, joggal feltételezhető, hogy az orosz terjeszkedés nem fog megállni 21 százaléknál. Arra emlékeztetett, hogy orosz cégek - amelyek a bizottsági elnök szerint közvetlenül az orosz külpolitika érdekeit szolgálják - már átvették Belorusszia és Moldávia energiacégeit, félig a szerb olajipari vállalatot, és szerinte most Magyarországon van a sor.

Egy esetleges orosz felvásárlás Németh szerint súlyosan veszélyeztetné Magyarország energiaellátásának biztonságát, mivel a gáz után a kőolaj terén is függő helyzetbe hozná az országot. Ez pedig "szélsőséges politikai kiszolgáltatottságot" jelentene - mondta Németh. Az orosz befolyás szerinte megakaszthatná azokat a törekvéseket, amelyek a több lábon állást segítenék: a Nabucco gázvezetéket, a térségi gázhálózatok kiépítését és a cseppfolyós gázterminál megvalósítását.

Nem tudtak róla

A bizottság üléséről Szabó Vilmos alelnök kivételével távol maradtak a szocialista képviselők, az SZDSZ-es Kovács Kálmánt pedig egy fideszes képviselő helyettesítette. Szabó szerint a Fidesz spekulációkra alapoz, ruszofób nézeteket képvisel, és belpolitikai érdekei mentén rendez színjátékot a Mol részvényeinek ürügyén.

Forrás: MTI
Mindenki meglepődött - Hernádi mögött Keller László

"Az ügylethez sokkal több percepció kapcsolódik, mint tény" - mondta az ülésen Banai Károly, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, aki szerint a kormány számára is meglepetés volt a tranzakció, pedig a kormányfő márciusban találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel is. Banai szerint vannak ugyan olyan feltételezések, hogy a részvényszerzésnek köze lehet a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékek versengéséhez, de olyan találgatások is napvilágra kerültek, melyek szerint a Szurgutnyeftegaz - amelynek tulajdonosi háttere nem ismert - szabadulni igyekszik a Kreml befolyása alól.

"Egy felelős politikustól elvárható, hogy előbb tájékozódjon, és utána alkosson véleményt" - támadta Némethet és a Fideszt az ülésen Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár. Keller szerint a Mol ugyan stratégiai fontossággal bír, de mégiscsak egy tőzsdén jegyzett magáncég, az EU-alapszerződés pedig kifejezetten tiltja a tagállamoknak tőkemozgások akadályozását. Ez alól egy esetben lehetne kivételt tenni, ha Magyarország 1999-ben hozott volna ilyen korlátozó rendelkezést, de az Orbán-kormány ilyet nem tett - mondta Keller.