Demszky a távfűtés összeomlását vizionálja

Vágólapra másolva!
A távfűtés áfájának csökkentését szeretné elérni Demszky Gábor, ezzel magáévá téve a Fidesz egy régi javaslatát. Állítja, környezetvédelmi érdek, hogy minél kevesebb háztartás váljon le a budapesti Főtáv rendszeréről.
Vágólapra másolva!

A fővárosban tízezer háztartás tervezi elhagyni a Főtáv rendszerét, ami - ha folytatódik ez a tendencia - katasztrofális következményekkel járhat. A főváros azonnali beavatkozást vár a kormánytól - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester szerint előfordulhat, hogy "dominószerűen" omlik össze a Főtáv rendszere, mivel az azt elhagyók miatt folyamatosan növekszik a távfűtés ára: ha csak a fővárosi fogyasztók 5 százaléka, vagyis 12 ezer lakás lépne ki a rendszerből, akkor a bentmaradók számlája éves szinten 13 ezer forinttal növekedne. Harmincszázalékos leválásnál már évi 105 ezer forint lenne a díjtöbblet - közölte.

Demszky Gábor szerint ezért a jelenlegi 18 százalékos áfakulcs 5 százalékra való csökkentésére van szükség, és arra, hogy ez legalább 2-3 évig így maradjon. Az 5 százalékos áfakulcs bevezetése azt jelentené, hogy évente mintegy 30 ezer forinttal csökkenne egy átlagos fővárosi lakás távfűtési számlája - tette hozzá.

A távfűtést terhelő áfakulcs csökkentését korábban a Fidesz kezdeményezte. Demszky mostani felvetése egyébként időszerűnek tűnik, ha ugyanis - a Bajnai-programban foglaltak szerint - fokozatosan megszűnik a gázártámogatás, az felgyorsíthatja a Főtáv rendszerének elhagyását.

A főpolgármester elismerte, hogy az áfacsökkentés az államnak mintegy 16 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést jelentene. Szerinte azonban a távfűtés megmentése környezetvédelmi szempontból mindenképp szükséges, a "bedőlése" ugyanis - úgymond - 6 százalékkal, vagyis kétmillió tonnával növelné meg Magyarország széndioxid-kibocsátását.