Vártnál nagyobb a magyar pénzromlás

Vágólapra másolva!
Áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8 százalék volt, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig az árak 3,4 százalékkal növekedtek. A piac ennél szerényebb, 3 százalék körüli áremelkedésre számított.
Vágólapra másolva!

Márciusban még 2,9 százalékos volt az éves inflációs ráta, innen ugrott 0,5 százalékot az árindex. A vártnál rosszabb statisztikának nem volt különösebb hatása a forint árfolyamára, az eurót 280 forint körül jegyezték kedd délelőtt.

Egy hónap alatt - 2009. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,9 százalék), a párizsi, kolbász és a csokoládé, kakaó (2,2-2,2 százalék), a baromfihús (1,8 százalék) és a cukor (1,4 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be a tej (3,4 százalék), az étolaj és a sertészsiradék (3,1-3,1 százalék), valamint a liszt (1,3 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben (3,7 százalék) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A tartós fogyasztási cikkek (1,4 százalék), valamint az egyéb cikkek (1,2 százalék) szintén az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,9 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 1,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások árai az átlaggal közel megegyező mértékben (0,7 százalék) növekedtek. A szeszes italok, dohányáruk árai (0,6 százalék) átlag alatt drágultak. A háztartási energia esetében kis mértékű árcsökkenés (0,2 százalék) volt megfigyelhető.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az infláció megugrása nagy részben a gyenge forint számlájára írható, amely mindenek előtt a tartós fogyasztási cikkeken keresztül hatott az árszintre. A jelek szerint a gyenge forint nem csak a pénzügyi stabilitásra jeklent veszélyt, hanem az inflációra is - mondta a szakértő, aki szerint júliusban komoly emelkedésre kell számítani az áfa-emelés miatt.

A vártnál nagyobb inflációs nyomás miatt könnyen lehet, hogy a nemzetközi befektetői hangulat javulása ellenére sem lesz lehetősége a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a kamatok csökkentésére.