Megindult az építőipar márciusban

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene márciusban mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékkal emelkedett 2008 márciusához viszonyítva - közölte pénteken a KSH. Az év első három hónapjában ugyanakkor 4,1 százalékkal maradt el a volumen a 2008-as szinttől.
Vágólapra másolva!

Szezonálisan kiigazítva a termelés márciusban 5,9 százalékkal haladta meg az előző havit. Az építőipar termelői árai 2009 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8

A metróépítés húzta fel a munka volumenét

Az építőipari termelés3,5 százalékos növekedésén belül az épületeken végzett munkák volumene kismértékben, 0,5 százalékkal csökkent, míg azegyéb építményeken végzett munkáké 9,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

A növekedés az előző évialacsony bázis mellett a metróépítésnek és útépítési munkáknak köszönhető.

Évkezdettől az épületeken végzett munkák volumene 7,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeken végzetteké 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2008. január-márciusinál. Szezonálisan kiigazítva minkét építményfőcsoport termelése meghaladta a februárit: az épületeké 1,3 százalékkal, az egyéb építményeké 8,6 százalékkal.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 13,2 százalékkal emelkedett 2008 márciusához mérten; az egyéb építmények építése ágazat termelése - ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - 21,2 százalékkal bővült. Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelése 10,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 4,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A márciusban kötött szerződések volumene 1,9 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az építőipar termelői árai 2009 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó növekedést mértek az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatokban (5,6 és 5,0); az egyéb építmények építése ágazatban pedig az árak az átlagosnál kisebb mértékben (3,8 százalékkal) nőttek. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,1 százalékkal voltak magasabbak.