Németország a recesszió küszöbén

Vágólapra másolva!
A német gazdaság a globális világgazdaság válságjelenségeinek hatására a recesszió küszöbére érkezett - állapította meg a kieli IfW gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az IfW a német gazdaság idei évi növekedési ütemét 1,9 százalékra szállította le a júniusi előrejelzésében szereplő 2,1 százalékról. Még kedvezőtlenebb a 2009-re szóló prognózis: a növekedési ütemet jövőre 0,2 százalékra szállították le a júniusi előrejelzésben szereplő 1,0 százalékról.

A kieli intézet ehhez hozzáteszi, hogy a német gazdaság más európai gazdaságokhoz képest még viszonylag jó helyzetben van, mivel másutt az ingatlanpiaci felfutás erőteljesebb volt, tehát most a korrekció is erőteljesebb lesz.

Az IfW a feldolgozóipar, a háztartási kiadások folyamatos visszaesésére számít, az export növekedési üteme pedig 2009-re 0,4 százalékra lassul a 2008 évi 4,4 százalékos növekedés után.

Az intézet 2,9 százalékos inflációt vár az idén, jövőre pedig 2,4 százalékot.

A Commerzbank jelentése is borúlátó

Az ipari termelés júliusban megint visszaesett Németországban. A GDP a harmadik negyedévben is várhatóan csökkenni fog (a második negyedévi 0,5 százalékos zsugorodás után), ami már gazdasági recessziót jelent. A hangulati mutatatók szintén kevés reményt adnak arra, hogy a közeljövőben pozitív változás lesz - ezt közölte a német Commerzbank is jelentésében.

A gyáripar termelési mutatói újra csalódást okoztak - a mérsékelt elvárásokhoz képest is - az 1,8 százalékos havi visszaeséssel. Az ipari termelés és a beruházások 2 százalékkal csökkentek, egyedül az energiatermelésben tapasztalható elég bizonytalan növekedés.

Egyelőre nincs kilátás a Commerzbank szerint arra, hogy az elkövetkező hónapokban ez a negatív trend véget ér. A pesszimista üzleti hangulat és a gyenge beszerzési mutatók, továbbá az alacsony külföldi kereslet (különösen az eurózóna országai részéről) és a hazai beruházások lassulása is ezt tükrözi.