A történelem legnagyobb csődje New Yorkban

Vágólapra másolva!
A negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, és egyben a világ egyik legnagyobb brókercége, a Lehman Brothers Holdings Inc. csődvédelmet kért, miután a jelzálogpiaci válság miatt óriási veszteségeket szenvedett el. A Lehman csődje nyomán az OTP árfolyama zuhanni kezdett Budapesten, ezzel a BUX indexet is lefelé húzta a bankpapír.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szerint ez a gazdaságtörténet legnagyobb csődje. A 158 éves cég - amely már a vasúti csődöket is túlélte az 1800-as években, aztán átvészelte az 1929-33-as nagy gazdasági világválságot, és egy évtizeddel ezelőtt a Long-Term Capital Management bedőlését is túlélte -, most a hírhedt "Chapter 11" alapján, vagyis a 11. törvénycikk alapján csődvédelmet kért a manhattani Amerikai Csődbíróságon.

A Lehman összeomlása nem meglepő, hiszen a cég 613 milliárd dollár adósságot halmozott fel. Ez nagyobb, mint a WorldCom Inc. 2002-es fizetésképtelensége, és a Drexel Burnham Lambert csődje 1990-ben.

A Bank of America szerepe

A Lehman azután jelentett csődöt, hogy a Barclays Plc. és a Bank of America Corp. (BoA) követeléseit nem tudta kifizetni, és a két cég nem volt hajlandó tovább tárgyalni az adósságok átütemezéséről. A Lehman árfolyama idén 94 százalékkal esett.

A Bloomberg a csődben kiemeli a vezérigazgató, Richard Fuld szerepét, aki 1969 óta dolgozik a Lehmannál. A New York-i céget ő vezérelte a másodlagos (subprime) besorolású jelzáloghitelek piacára.

A jelzálogválság miatt omlott össze a Lehman

A Lehman volt ugyanis a tavaly összeomlott subprime piac legnagyobb szereplője, legalábbis e cég nevéhez kötődött a legtöbb másodlagos jelzáloggal fedezett értékpapír kibocsátása.

Tavaly viszont kiderült, hogy egyre több rossz besorolású adós képtelen visszafizetni a kölcsöneit, így az ilyen hitelekkel fedezett értékpapírok árfolyama is összeomlott.

A Merrillt megmentette a BoA, a Lehmant nem

Korábban már egy másik nagy befektetési bank és brókercég, a Bear Stearns összeomlott, és nehéz helyzetbe került a Merrill Lynch is, amelyet szintén súlyosan érintett a jelzálogpiaci válság.

Ez utóbbi pénzintézetet a Bank of America éppen hétfőre virradó mentette meg egy csaknem ötvenmilliárd dolláros részvényfelvásárlási akcióval. Érdekes, hogy a BoA mentőövet dobott a Merryllnek, de a Lehmannak már nem engedte el az adósságait.

Emelkedett a Merrill árfolyama

A BoA részvényenként 29 dollárt fizet a Merrill Lynchért, ami 71 százalékkal haladja meg a múlt pénteki, zárószintet. A befektetők felemásan reagáltak a Bank of America lépésére, a mentőöv felszálló ágba tette a Merrill árfolyamát (27,5 százalékkal nőtt a kurzusa).

Ezzel párhuzamosan Bank of America kurzusa azonban 13 százalékkal esett a hír bejelentése után. Később, hétfő délután - magyar idő szerint - már 15 százalékos mínuszban volt a BoA a hivatalos nyitás előtti elektronikus kereskedelemben.

Londonban estek a bankpapírok

Londonban hétfőn délelőtt zuhanásnak indultak a bankpapírok, a budapesti tőzsdén az OTP árfolyama hétfőn délelőtt 4,59 százalékkal esett a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP papírjaival Münchenben is kereskednek, ott 5,4 százalékkal estek a pénzintézet részvényei. Ez az egész BUX indexre is negatívan hatott, amely 3,7 százalékkal esett fél tizenkettő környékén.