Pánikkal, bankcsődökkel riogat Bush

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök, George W. Bush magyar idő szerint csütörtök hajnali háromkor rendkívüli hangvételű beszédet tartott. Bush szerint a hitelválság miatt az egész amerikai gazdaság veszélybe került.
Vágólapra másolva!

Normális esetben nem támogatna állami beavatkozást, de most "nem normálisak a körülmények", súlyos a pénzügyi válság, fogalmazott az elnök. Szerinte a piac most nem működik megfelelően, és immár az egész gazdaság veszélybe került. Éppen ezért az amerikai kormányzatnak tennie kell a pénzügyi rendszer stabilitásáért. Bush így érvelt amellett a 700 milliárd dolláros csomag mellett, amelyet pénzügyminisztere, Henry Paulson terjeszt az amerikai kongresszus elé.

A tervvel szemben azonban egyre nő a közvélemény ellenállása, valószínűleg ezért is fordult drámai hangvételű tévébeszédben az ország lakosságához az elnök.

Bush szerint ha nem fogadják el a segélycsomagot, akkor bankcsődök és pénzügyi pánik következhet be. Mindez recesszióhoz vezethet az egész amerikai gazdaságban. Ha elfogadják a 700 milliárdos tervet, és megszabadítják a bankrendszert a rossz hitelektől, akkor hamarosan újjéledhet a pénzügyi szektor és a hitelezési tevékenység.

Az egész pénzügyi rendszer a tét

Az elnök hangsúlyozta, hogy nem az egyes pénzintézeteket kell megmenteni, hanem az egész amerikai pénzügyi rendszert, még akkor is, ha ez az adófizetők pénzébe is kerül. Ha ezt nem teszik meg, nem mentesítik a bankokat a kétes kintlévőségektől, hosszabb távon rosszabbul járnának az amerikaiak - magyarázta George W. Bush.

Felhívta a figyelmet az elnök arra is, hogy már most "befagytak" a hitelpiacok, nehéz kölcsönhöz jutni. Ha a bankcsődök bekövetkeznek, azok sem jutnak hitelhez, akik jó adósnak számítanak. Ők sem tudnak akkor pénzt szerezni autóvásárlásra vagy gyerekeik továbbtanulásához a felsőoktatásban.

Nyomoz az FBI

Szigorúbb pénzügyi ellenőrzést, szigorúbb bankfelügyeletet is ígért az elnök. Szerinte a Federal Reserve, vagyis az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer a jövőben nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a pénzügyi intézmények ellenőrzésében. Ehhez kapcsolódik a hír, miszerint az FBI nyomozást kezdett négy nagy olyan pénzintézetnél, a Fannie Mae-nél, a Freddie Macnél, az AIG-nél és a Lehman Brothersnél, amelyek helyzete megrendült a jelzálogválság miatt.

Bár Bush nem beszélt az FBI-ról, név szerint megemlítette a Fannie-t és a Freddie-t, mint olyan pénzintézeteket, amelyek jelzáloghoz kapcsolódó ügyleteket hajtottak végre, és amelyekről sokan azt hitték, hogy kormányzati támogatással, garanciával tevékenykednek a piacon. (A Freddie és a Fannie megmentése becslések szerint 100-200 milliárd dollárjába is kerülhet most az amerikai adófizetőknek, és időközben tényleg kormányzati ellenőrzés alá is kerültek ezek az intézmények.)

Obama és McCain is a Fehér Házba megy?

Bush végül összefogásra hívta fel a két nagy pártot, illetve azok elnökjelöltjeit. A hivatalban lévő elnök meghívta Barack Obamát és John McCaint is a Fehér Házba, hogy közösen tanácskozzanak a nehéz gazdasági helyzetről. A republikánus McCain már Bush beszéde előtt bejelentette, hogy megszakítja kampányát, és visszautazik Washingtonba, hogy a hitelválsággal foglalkozzon.

A CNN politikai elemzői ennek kapcsán megjegyezték, hogy McCain hátrányba került az elmúlt napokban a demokrata Obamával szemben, a választók ugyanis inkább a republikánusok számlájára írják a mostani válságot, hiszen ők - mármint George W. Bush adminisztrációja - irányítják a washingtoni kormányzatot.

Problémák a londoni bankközi piacon

Bush nem véletlenül beszélt előzőleg a hitelek befagyásáról: előzőleg a londoni bankközi kamatláb, a Libor rendkívül magasra emelkedett. Ennek oka az, hogy a bankok nem bíznak egymásban, és nem látják el egymást a működéshez szükséges hitelekkel és készpénzzel. (Londonban működik a legfontosabb bankközi hitelpiac a világon, az itteni Libor kamatláb irányadó gyakorlatilag a nemzetközi hitelügyletekben.)

A Bloomberg hírügynökség ennek kapcsán arról írt, hogy hiába pumpáltak pénzt az amerikai, az európai, a brit, a svájci és a japán központi bankok a piacra, ez nem volt elég a bankoknak.

Buffett korábban Pearl Harborról beszélt

Bush előtt néhány órával szólalt meg a világ leggazdagabb embere, az amerikai nagybefektető, Warren Buffett. Az Omahai Bölcsnek is nevezett üzletember szerint az, amit most átélnek Amerikában, egy gazdasági Pearl Harborra emlékeztet.

Buffett ugyanakkor hatalmas befektetést hajtott végre kedden: a részvényárfolyamai süllyedése miatt bajba került Goldman Sachs pénzintézet papírjaiból vásárol 5 milliárd dollárért.