Wall Street: már az FBI is nyomoz

Vágólapra másolva!
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI vizsgálatot kezdett négy nagy tengerentúli pénzintézet ügyében, amelyeket rendkívül súlyosan érintett a jelzálogválság. A nyomozás a BBC szerint kiterjed a másfél hete csődbe ment Lehman Brothers befektetési bankra és brókerházra, valamint a 85 milliárd dolláros kormányhitellel megmentett AIG-ra, a világ legnagyobb biztosítójára is.
Vágólapra másolva!

A nyomozók állítólag pénzügyi csalásokat próbálnak felderíteni, a Lehman és az AIG mellett a Fannie Mae és Freddie Mac jelzáloghitel-garantáló intézményekben is. A Fannie és a Freddie megmentése szintén amerikai közpénzekből zajlik, ennek költségeit 100-200 milliárd dollárra becslik jelenleg.

A BBC úgy tudja, hogy a négy nagy pénzintézet topmenedzserei is a hatóságok látókörébe kerültek. A brit hírforrás megemlíti, hogy amikor tavaly kirobbant a jelzálogválság, és az ingatlanpiac is látványosan visszaesett, akkor az FBI már elindított egy vizsgálatsorozatot a pénzügyi szektorban.

Félrevezetés?

Ennek eredményeként tavaly nyáron letartóztatták a krízis kirobbanását okozó két hedge fund menedzsereit is. A befektetési alapok a Bear Stearns brókerházhoz tartoztak. Azóta a Bear Stearns eltűnt a piacról, felvásárolta a JP Morgan óriásbank.

A mostani vizsgálatok is összefüggenek a jelzálogválsággal. A szövetségi nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy a bajba került pénzintézetek vezetői nem vezették-e félre a befektetőket saját cégük pénzügyi erejét illetően.

A múlt héten az FBI igazgatója, Robert Mueller bejelentette, hogy húsz nagy pénzügyi társaságnál kezdtek vizsgálatokba.