Vasárnap megállapodhatnak az amerikai bankmentésről

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik dűlőre jutottak a demokraták és a republikánusok az amerikai kongresszusban a pénzpiaci válság megoldásáról folytatott vitában. A képviselőház demokrata elnöke szerint a megállapodás már megvan, csak írásba kell foglalni. A kongresszus napok óta vitázott a hitelpiaci válságban vergődő bankokat 700 milliárd dollárral kisegítő javaslaton.
Vágólapra másolva!

"Jelentős előrelépés történt" a 700 milliárd dolláros amerikai pénzpiaci válságnak nyújtandó mentőcsomagról folytatott kongresszusi vitában - közölte Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke. "Már csak papírra kell vetni, hogy hivatalosan is megállapodjunk" - idéázte a CNN a demokrata politikust.

A kongresszusi személyzet egész éjjel ezen fog, dolgozni, hogy a végleges megállapodást valamikor vasárnap folyamán kihirdethessék - közölte Harry Reid, a demokrata frakció vezetője. Kongresszusi vezetők szerint a képviselőház hétfőn szavaz a csomagról, a szenátus később.

A republikánusok és a demokraták napok óta nem tudnak egyetértésre jutni a mentőcsomagról, szombaton is késő estig vitáztak. Pelosi bejelentését helyi idő szerint vasárnap hajnali fél egykor tette. A kongresszus célja, hogy még a hétvége alatt zöld ágra vergődjön a kérdésben, hogy a hétfői piacnyitásokra már meglegyen a megoldás.

A hitelválságban vergődő amerikai bankok kisegítésére a hét elején dolgozott ki egy 700 milliárd dolláros mentőcsomagot Henry Paulson pénzügyminiszter. A gazdasági mentőöv a CNBC számításai alapján az amerikai állampolgároknak - beleértve a gyerekeket is - fejenként 2300 dollárjába kerülhet, miközben a pénzügyi társaságok jól járnak.