Nem kerülheti el az USA a recessziót

Vágólapra másolva!
Az amerikai bankszektor megmentését, a hitelpiac felélesztését célzó pénzügyi mentőcsomag valószínűleg nem tudja megelőzi, hogy a gazdaság recesszióba csússzon - állapította meg a hétfői The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az újság mások mellett Bruce Kasmant, a J.P. Morgan vezető közgazdászát idézte, aki szerint "lesz némi kedvező hatása a tervnek, de a gazdaság már túl messzire ment attól, ahol megvédheti magát a károktól".

A lap szerint a legfrissebb adatok lehangolóak, az ingatlanpiac romlása folytatódik, az újházeladási számok csökkennek. A gyárak termeléséban is zavarok mutatkoznak és az üzleti kiadások is visszaestek az elmúlt hónapban. A munkahelyek száma szeptemberben várhatóan 105 ezerrel csökken és a fogyasztói bizalom gyenge, a lakosság visszafogja vásárlásait.

"A mentőcsomag nem tudja megakadályozni a recessziót" - mondta Douglas Elmendorf, a rangos Brookings Intézet vezető elemzője. Rámutatott, hogy a kormányzat eddig jobbára ad hoc lépésekkel igyekezett megmenteni a pénzintézeteket, ami nem oszlatta el a félelmeket. Szerinte az átfogó mentőjavaslat nélkül a piaci szereplőket megbénította volna az a várakozás, hogy melyik bank lesz a következő, amelyik bedől.

Folytatódik az ingatlanpiaci mélyrepülés

Barry Eichengreen, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora szerint az ingatlanpiac mélyrepülése folytatódni fog, akármi is történik a hitelbiztosítások és jelzáloghitelek piacán.

A The Washington Post méltatta, hogy a kongresszus és a kormány milyen gyorsan, lényegében 10 nap alatt kidolgozta a hatalmas pénzügyi mentőcsomag tervét. A liberális újság a kétpárti együttműködés ritka példájaként emlegeti az egyetértést a mentőöv szükségességéről.

A The Wall Street Journal szerint a Paulson-terv elfogadása ellenére további szövetségi, lakossági pénzekre lesz szükség ahhoz, hogy megmentsék a bankokat a csődtől. Az újság szerint a terv dacára további pénzintézetek fognak összeomlani, de a mentőöv csökkenti a csődök számát és mérsékli a jelzálogpiaci válság által okozott károkat.