A válság miatt mindenki idegesebb

Vágólapra másolva!
Sokan most szembesülnek azzal, hogy el fog húzódni a válság, tényleg nem térnek vissza a boldog békeidők. Emiatt mindenki mindenre idegesebben reagál - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai pénzügyi válság hatással van Magyarországra is, ez egyebek mellett abból látszik, hogy nagyobb mértékben nőtt a kockázati felár, mint Csehországban és Szlovákiában. Azaz a befektetők sérülékenyebbnek tartják a magyar gazdaságot - derül ki Király Júlia Napi Gazdaságnak adott interjújából.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke hangsúlyozta, a magyar jelzálogpiac lényegileg különbözik az amerikaitól. Bármennyire is növekedett az utóbbi esztendőkben a hitelállomány, a lakossági hitelek bővülése nem haladja meg az egyensúlyi ütemet - nem kell félni a hirtelen megállástól. Ugyanakkor magyar piaci szervesen kapcsolódik Európához, így rövidülnek a lejáratok, drágulnak a források. Tudomásul kell venni, hogy ezentúl nem lesz olcsó forrás, nem lesz hitelbőség - fogalmazott a jegybankár asszony.

Az elmúlt években magyar bankszektor jövedelmezően működött, ennek köszönhetően a pénzintézeteknek van tőkepuffere (tartaléka) vész esetére. A nemzetközi piacon pedig a nagy intézmények többsége biztos alapokon áll - mondta az alelnök. Az Unicredit és a San Paolo bankok árfolyamának esését Király Júlia piaci hisztériának tulajdonítja. Hozzátette: az Unicredit Európában az egyik legerősebb betéti ügyfélbázissal rendelkező, tőkeerős intézmény.

"A piac egészét tekintve úgy tűnik, hogy több optimista elemző most azt látja, el fog húzódni a válság, tényleg nem fognak nem térnek vissza a boldog békeidők, és ettől mindenki mindenre egy kicsit idegesebben reagál" - mondta Király Júlia.