Óriási veszteség a japán tőzsdén

Vágólapra másolva!
Az ázsiai részvények is zuhantak, miután New Yorkban újabb lélektani határt lépett át (lefelé) az ottani börze. A legszélesebb merítésű New York-i mutató, az S&P 500 index 1000 pont alá süllyedt, és 71 éve nem vesztett annyit egy évben, mint most, 2008-ban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Mindez a japán Nikkei 225 részvényátlagon látszott meg a legjobban: a Nikkei 952 pontot, azaz 9,4 százalékot esett, és 9203 pontra zuhant vissza. A japán tőzsde 1987 októbere óta nem esett akkorát egy nap alatt, mint most kedden. Az esések oka világszerte a bankrészvények bizalomvesztése, illetve a gazdasági lassulástól való félelem volt a Bloomberg szerint. Ázsiában ez ráadásul az export csökkenésének valószínűségét is növelte.

A hongkongi Hang Seng 5,5 százalékot zuhant, miután a hongkongi pénzügyi felügyelet csökkentette a kamatlábakat azért, hogy megakadályozzák a hitelválság terjedését.

Indonéziában felfüggesztették a kereskedést

Indonéziában fel kellett függeszteni a kereskedést, mert 10 százaléknál is nagyobb volt az esés. A hongkongi Hang Seng index két éve először zuhant 16 ezer pont alá. Az HSBC Holdings Plc 2,6 százalékot zuhant, minthogy az IMF szerint a pénzintézetek további 675 milliárd dolláros tőkepótlásra szorulnak.

Az MSCI Asia Pacific Index 5,7 százalékkal esett zárás előtt nem sokkal, ami 93,11 pontot jelent. Ez negyven százalékkal alacsonyabb érték, mint az év elején. A mutató 2005 április 18. óta nem zár ennyire rosszul, ha így marad a keddi kereskedés végéig a helyzet.

Zuhant a Toyota

A japán Toyota Motor Corp. 6,7 százalékkal süllyedt, miután egy hír szerint csökkenni fog a profitja. Az ausztrál S&P/ASX 200 Index 4,8 százalékkal esett vissza, minthogy a fogyasztói bizalom zuhant a hónapban. Az Alumina Ltd. 10 százalékot zuhant, miután partnere, az amerikai Alcoa 52 százalékos profitcsökkenésről számolt be az alumíniumipar egyik világvezető vállalataként.