Fekete szerda után fekete csütörtök

Vágólapra másolva!
Tovább sötétül a kép, a pesti tőzsde a szerdai zuhanáshoz hasonló mértékben, 7,11 százalékot veszített, ezzel párhuzamosan elszabadult a forint árfolyama, napközben 260 forintot is adtak az euróért. Mindeközben gyakorlatilag eltűntek a vevők az állampapírpiacról, ahol brutális hozamemelkedés következett be, hároméves lejáraton 11 százalék közelébe kúszott a ráta.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1150,08 pontos, 7,11 százalékos csökkenéssel, 15 014 ponton zárt csütörtökön. Az OTP hatalmasat esett a nap végén.

A bankpapír több mint 14 százalékos mínuszban zárt. Az OTP árfolyama napon belül 22 százalékot esett zárásig saját napi csúcsához képest.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az [origo]-val közölte, az OTP-vel kapcsolatban nem hozott semmilyen intézkedést a pénzügyi felügyelet, és nem tud arról, hogy más hatóság intézkedett volna a bankkal kapcsolatban. (Szerdán minden jelentős részvény árfolyama hatalmasat esett a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX 16 164 ponton végzett, ami 6 százalékkal marad el a keddi záróértéktől. Szinte az összes jelentős papír kereskedését fel kellett függeszteni hosszabb-rövidebb időre, a nap vesztese 13,3 százalékos leértékelődésével az OTP lett.)

Kényszerlikvidálás az OTP piacán

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője az [origo] kérdésére elmondta, hogy a nap végén kényszerlikvidálások történtek, azt viszont pontosan nem lehet tudni, hogy ki és miért tette pénzzé részvényeit. Az azonban valószínű, hogy a zuhanás átmeneti volt, így holnap emelkedés várható a nyitáskor.

Az OTP-részvények ára 14,33 százalékkal 3855 forintra esett, a bankpapír forgalma 16,43 milliárd forintot tett ki. A Mol papírjaival 3,78 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 3,81 százalékkal 12 505 forintra zuhant. A Richter-részvények 28 900 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 9,69 százalékos gyengülés. A papír forgalma 2,19 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok 2,23 milliárd forintos forgalommal 725 forinton zártak, ami 0,69 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záró érték.

Az euró 260 forinton is járt

A forint csütörtökön délután öt órára 259 forint/euróig zuhant, reggel még 252 körül állt a hazai fizetőeszköz. A magyar deviza óriásit zuhant a dollárhoz képest is: 185 forinton kezdett, majd 181-ig erősödött, majd délután ötkor már 190 forintig gyengült. A svájci frankkal szemben is jelentősen vesztett a forint: 167 forint/svájci frankra módosult az árfolyam, miközben dél körül még 160 körül is jegyezték.

Kolba Miklós, az ING tradere elmondta az [origo]-nak, hogy az állampapírpiac kiszáradása miatt zuhant a forint. A magyar állampapírokra ugyanis nem volt vevő. Emiatt a devizaspekulánsok menekülni kezdtek a forintból, és euróra váltottak vissza. Kolba elmondta, hogy maga kötötte csütörtökön az első 260 forint/eurós ügyletet: ő ajánlotta 260 forintért az eurót, és akadt rá vevő.

Eltűntek a vevők az állampapírpiacról

Elképesztő hozamemelkedés ment végbe csütörtök délután az állampapírok másodlagos piacán. Az éven belüli papírok referenciahozama 16-23 bázisponttal emelkedett. Éven túl még kiábrándítóbb a helyzet: elképesztő mértékben 42-67 bázisponttal ugrottak meg a hozamok.

Gyakorlatilag eltűntek a vevők a piacról, a befektetők csak a korábbinál jóval magasabb hozam mellett hajlandók vásárolni a magyar instrumentumokat. A csütörtöki események hatására a kincstárjegyek hozama 9,63-9,80 százalékra ment fel, a kötvények közül pedig a hároméves lejárat referenciaértéke közel került a 11 százalékhoz, az ötévesé 10,73 százalékon zárt. A tízéves hozam 9,51 százalékon állapodott meg, a tizenöt éves lejárat pedig 9,18 százalékon végzett.