Vészfokozatba kapcsolt az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap aktiválta 1995-ben létrehozott vészmechanizmusát, az esetlegesen hitelekre szoruló országok kisegítése végett. A szervezet elnöke ellentmond az amerikai pénzügyminiszternek az ügyben, hogy ösze kell-e hangolni a mentőintézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális hitelválság sújtotta országok megsegítése érdekében beüzemelte finanszírozási vészmechanizmusát, amelyet az 1990-es évekbeli ázsiai válság kezelésére hoztak létre - jelentette be csütörtökön az IMF vezetője.

"Aktiváltam a rendkívüli eljárásokat, hogy az IMF gyorsan tudjon reagálni (...) hogy választ adhasson azokra a problémákra, amelyek néhány felzárkózó országban kialakulhatnak" - fogalmazott Dominique Strauss-Kahn. Leszögezte, hogy "az IMF kész bármilyen kérést teljesíteni, amely a problémákkal küzdő országoktól érkezik".

Strauss-Kahn a Világbank és az IMF hét végi csúcstalálkozója előtt arról beszélt: a világ vezetőinek az a fő feladatuk, hogy helyreállítsák a globális piacokon a bizalmat.

Az IMF szóban forgó vészmechanizmusát 1995-ben hozták létre, hogy felgyorsítsák a hitelekre szoruló országok igényeinek teljesítését. Két évvel később alkalmazták, amikor segítséget nyújtottak az ázsiai valutaválság idején a Fülöp-szigeteknek, Thaiföldnek, Indonéziának és Dél-Koreának.

Strauss-Kahn szerint a világgazdaság már kis híján recesszióba fordult, de gyors és erőteljes, nemzetközileg koordinált cselekvéssel a terjedő válság megfékezhető. Minden nem összehangolt lépést kerülni kell, sőt talán el is kell ítélni - hangsúlyozta egy nappal azután, hogy Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter éppen azt közölte: Amerika nem egyeztet más országokkal a pénzügyi mentőintézkedésekről, minden államnak a saját útját kell járnia.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke csütörtökön a protekcionizmustól óvta a világ gazdaságait. Szerinte a válság elmélyüléséhez vezetne, ha az egyes országok a kereskedelmi akadályok irányába mozdulnának el. Az országoknak tudatosítaniuk kell, hogy "a protekcionizmus veszélyei súlyosbíthatják a pénzügyi piacok romlását" - mondta.