A parlament előtt a betétbiztosítási javaslat

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter pénteken - a korábbi bejelentéssel megegyező tartalommal - benyújtotta az Országgyűlésnek a betétbiztosítási összeghatár emeléséről szóló törvényjavaslatot, amely a hitelintézeti törvényt módosítja.
Vágólapra másolva!

A javaslat szerint az Országgyűlés úgy rendelkezik, hogy az OBA a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 13 millió forintig fizeti ki kártalanításként, az önrész pedig megszűnik.

A jelenlegi szabályozás szerint a kártalanítási értékhatár 6 millió forint; a kártalanítás mértéke 1 millió forintig száz százalék, az 1 millió forintot meghaladó részre 90 százalék. A törvényjavaslat szerint devizabetét esetén a kártalanítás összegének, valamint a kártalanítási összeghatárnak a megállapítása - a kifizetés időpontjától függetlenül - a betét befagyása napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon történik.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön azt mondta, a parlament hétfőn a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a törvénymódosítást. Veres János pénzügyminiszter reményei szerint már hétfőn elfogadja a javaslatot a Ház, így egy héttel később kihirdethetik a jogszabályt.