MNB-alelnök: Magyarország sebezhetősége csökkent

Vágólapra másolva!
Magyarország sebezhetősége a kiigazítást követően csökkent, ennek ellenére a megváltozott globális követelmények miatt az országgal szembeni elvárt hozam emelkedett - mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken a Pénzügyi csúcstalálkozó című budapesti konferencián.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Karvalits kifejtette: remélhetően a pénteken korábban bejelentett intézkedések - partnerlimitek lazítása, deviza-swap tender - rövid távon is képesek lesznek enyhíteni az elmúlt napok piaci zavarait. A forintpiac likviditása biztosított és az MNB megfelelő eszközrendszerrel rendelkezik az ilyen jellegű problémák orvoslására - folytatta az alelnök.

A jegybankár egy kérdésre válaszolva megerősítette: az OTP stabil pénzintézet, mostani árfolyamváltozása semmilyen összefüggésben nincs a fundamentumokkal.

Lehetne javítani

Karvalits Ferenc az állampapírpiac elmúlt napokban tapasztalt eseményei kapcsán elmondta: lehetne javítani az állampapírpiac likviditás-teremtési szerepét, például a repo szabályok változtatásával. Eddig az MNB nem lépett be erre a piacra, de "rendkívüli helyzetekben születhetnek rendkívüli megoldások is" - emelte ki. Szerinte egyébként a hosszú távú megoldást a piacnak kell megtalálnia.

A magyar pénzintézeti rendszer ugyan jelentős tőketartalékokkal rendelkezik, a forint bankközi piac működése normális, ennek ellenére az elmúlt napok fejleményei rávilágítottak arra, hogy a hektikus nemzetközi pénzpiaci feltételek között egyes magyar részpiacok működésében is probléma jelentkezhet. Ez történt az állampapírok másodlagos piacán, valamint a forint-swap piacon - emelte ki.

Megnőtt a kockázati prémium

A világpiaci események hatására a megnőtt kockázati prémium megemeli a forinteszközöktől elvárt hozamot. A növekvő finanszírozási költségek a hitelezési feltételek szigorításával járnak együtt, ami rontja a reálgazdasági kilátásokat is, és ezzel összefüggésben a hitelportfolió romlásával is számolni kell - figyelmeztetett.

Bokros Lajos összefoglalójában hangsúlyozta: globális problémákra összehangolt válaszokat kell adni, véleménye szerint ennek helyes felismerése volt a hat központi bank közös kamatcsökkentési fellépése, és rossz értelmezése volt a fejlett gazdaságú országoknak a banki betétekre vállalt teljes garanciavállalása.

Bokros: Pánikból cselekedtek a politikusok

A volt pénzügyminiszter szerint ettől eltérően a kisebb országok, így Magyarország sem cselekedhetett, megjegyezve, hogy a lépést önmagában kudarcnak tartja.

"Azt mutatja, hogy a politikusok pánikból cselekedtek, félretolták azt a betétvédelmi intézményt, ami éppen az ilyen problémás esetekre született" - hangoztatta Bokros. Szerinte nem kizárt, hogy jövőre Magyarországon recesszió lesz, "az MSZP plakátjait le lehet takarítani és itt az ideje bevallani, hogy bizony tévedtünk és nem ismertük meg a pénzügyi válság pusztító erejét és nem látjuk a végét". Ezért több lehetséges forgatókönyvet is ki kell dolgozni - mutatott rá a volt pénzügyminiszter.