A zéró növekedés sem kizárt jövőre

Vágólapra másolva!
Erősen vissza kell vágni a jövő évi növekedési előrejelzéseket, sőt, az sem kizárt, hogy jövőre nulla növekedést produkál a magyar gazdaság - vélekednek elemzők a távirati irodának.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint lehet, hogy jövőre nulla százalék lesz a növekedés, azaz egyáltalán nem bővül a magyar gazdaság 2009-ben. Szerinte a világban a bankok a tőkeveszteség minimalizálására törekednek, azért csökkentik a mérlegfőösszegüket, hitelkihelyezésüket, hogy az úgynevezett tőkeáttétel révén a lehető legkevesebb veszteséget könyveljék el. A mérlegfőösszegüket úgy csökkentik, hogy mind a vállalatok, mind a lakosság felé nagymértékben visszafogják a hitelkihelyezést.

A tőkepiacon a likviditás nagyon nagy mértékben szűkült, a kockázatosabb befektetésekkel élő hedge fundok, azaz a származékos ügyletekkel is foglalkozó alapok finanszírozása gyakorlatilag megszűnt - idézi az MTI a befektetési igazgatót. Ennek későbbi következménye az lehet, hogy a jelentősebb nagy cégek finanszírozása is igen visszafogott lesz.

A világméretű gazdasági növekedés is csak szerény mértéket ölt majd a jövőben. A hedge fundok ugyanis ilyenkor az ügyletek zárására, az úgynevezett pozíciózárásra törekszenek nem kis veszteséget elkönyvelve.

Az exporttal lesz a legtöbb baj

A reálgazdaságban ez azzal járhat, hogy a vállalati finanszírozás megcsappanása révén egy csomó nagy projektet vagy el sem kezdenek, vagy leállítanak a jövőben. Magyarország vszámára ez azzal járhat, hogy a magyar kivitel jelentős nehézségekbe ütközik, és ez visszahat az itteni gazdasági növekedésre, mivel a legjelentősebb exportpiacokon most már nemcsak a pénzügyi piacok mutatnak válságjelenséget, hanem egyes nagy cégek is mérséklik vagy leállítják termelésüket.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzéseket lefelé kell faragni, és a korábban 2009-re várt fellendülés elmarad. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a nyugati fejlett gazdaságok is jelentősen lassulni fognak: az IMF jelenleg nulla növekedést vár az euróövezetben és az Egyesült Államokban is 2009-re. Ennek következtében a magyar növekedés motorját adó export kilátásai számottevően romlanak, és ez mind a külkereskedelmi mérlegre, mind a növekedésre negatív hatással lesz.

Az inflációra kilátások viszint javulhatnak

A hitelválság közvetlen hatása, hogy emelkednek a finanszírozási és hitelköltségek, ami negatívan hat a vállalati szektorra, tovább rontva a beruházási kedvet, és ez szintén visszafogja a növekedést. Az inflációs kilátások viszont javulhatnak, hiszen éppen a globális lassulástól való félelem és a csökkenő kereslet nyomán például a kőolaj ára drasztikusan korrigált az elmúlt időszakban: a Brent típusú olaj ára a 145 dollár fölötti csúcsokról most már 75 dollár alá csökkent, vagyis lényegében megfeleződött az olaj ára - fejtette ki a CIB Bank elemzője. Hasonló tendencia figyelhető meg más nyersanyagoknál és az ipari fémeknél is.

A nagyon lassú világgazdasági növekedés miatt az "importált" infláció is csökkenhet, miközben a belső kereslet sem fog fellendülni, tehát ebből az irányból sem számolhatunk inflációs nyomással - mondta Trippon Mariann. Az elemző szerint nem lehet pontos makrogazdasági előrejelzéseket adni a mostani a helyzetben, amikor nem a fundamentumok és nem a racionalitás működik a piacokon. Úgy vélte: a következő hónapok még ebben a nagyon ideges, volatilis piaci hangulatban telnek majd, és a talpraállás hosszú időt fog igénybe venni, valószínűleg egy elhúzódó, lanyhuló növekedési periódus előtt áll a világ.

Trippon Mariann szerint azoknak a lépéseknek, amelyekkel a kormányok és a jegybankok világszerte próbálják stabilizálni a piacokat, és nyugtatni a hangulatot, csak hosszabb távon lesz érezhető hatásuk. "A kulcskérdés az, hogy a bankok között helyreálljon a bizalom, ehhez azonban el kell telni egy időnek. Ha a mentő intézkedések nyomán a bankok megerősödnek, megtisztulnak, akkor újra beindulhat a hitelpiac" - húzta alá a CIB Bank elemzője.