Egy biztos, jövőre nem lesz adócsökkentés

Vágólapra másolva!
A kormány visszavonta a jövő évi adó- és költségvetséről szóló tervezetet. A büdzséről új javaslatot dolgoz ki a Pénzügyminisztérium, ezt péntekig juttatja el az Országgyűléshez, adóügyben viszont nem készül új előterjesztés, vagyis a jelenlegi szabályok maradnak életben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány visszavonja az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról és a jövő évi költségvetési javaslatról szóló törvényjavaslatot - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság hétfői ülése után.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ezt követően elmondta: az adótörvények módosításáról szóló előterjesztés visszavonása után a kormány nem nyújt be újabb tervezetet, vagyis a jelenleg érvényes adótörvény marad hatályban.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya az [origo]-t úgy tájékoztatta, hogy a szaktárca péntekig eljuttatja az Országgyűléshez az új költségvetési javaslatot.

Pozitívan is értékelhető

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a döntés akár pozitívan is értékelhető, hiszen a kormány a lépéssel azt bizonyítja, hogy rugalmas, alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. A kabinet gyakorlatilag elismerte, a válság hatásai miatt a korábbi büdzsétervezet sarokszámai nem tarthatóak. A közgazdász úgy véli, egyelőre nem látszik, mit tervez a kormány, csak annyi bizonyos, hogy 2009-ben nem lesz adócsökkentés.

Az ominózus törvényvisszavonások nem befolyásolják a magyar piacok teljesítményét, mert egyértelműen a globális hangulat alakítja az árfolyamokat a magyar porondon. A Nemzetközi Valutaalap legjobbkor állt ki Magyarország mellett, mert ezzel elijesztette a forint ellen spekuláló befektetőket - hangsúlyozta Suppan Gergely. A szóban forgó spekulánsok kihasználhatták volna, hogy a magyarországi bankok az MKB-t követve esetleg visszafogják, leállítják a devizahitelezést.

Ezek kölcsönök a forint árfolyamának egyik támaszát jelentik, hiszen amikor ilyen hiteleket vesz fel a lakosság, egyúttal forintkeresletet generál - fogalmazott a Takarékbank szakértője.

Eredetileg 975,9 milliárdos hiánnyal számol a szaktárca

A jövő évi büdzsé eredeti tervezete eredményszemléletben a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát kitevő államháztartási hiányt tartalmazott, pénzügyi szemléletben a hiány 3,4 százalék, azaz 975,9 milliárd forint lett volna - jelentette be Veres János pénzügyminiszter szeptember végén, mielőtt a költségvetésről szóló előterjesztést átadta az Országgyűlés elnökének.

A kormány a most visszavont büdzsét 3,0 százalékos GDP-bővülés és 4,3 százalékos infláció figyelembevételével állította össze - mondta a pénzügyminiszter. Pénzforgalmi szemléletben a költségvetés bevételi összegét 17 088,3 milliárd forintban, a kiadásokat 18 064,3 milliárd forintban rögzítette.