Kinyitott, majd összeomlott az izlandi tőzsde

Vágólapra másolva!
Az izlandi tőzsde háromnapos szünet után kedden ismét kinyitott, de vezető indexe 76 százalékot zuhant, az állam által átvett három nagybank ugyanis olyan irdatlan pénzügyi terhet jelent számára, hogy az ország a piacok megítélése szerint kizárólag külföldi segítséggel maradhat talpon. A valutakiáramlást most intézkedésekkel korlátozzák.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A segítséget egyelőre az IMF-től és az orosz kormánytól várják, mely utóbbi korábban jelezte ez irányú készségét. Az izlandi delegáció már Moszkvában tárgyal 5,5 milliárd dollár értékű kölcsön felvételéről. Eközben az izlandi pénzügyi vezetés hazai korlátozó intézkedéseket tesz a teljes pénzügyi összeomlás ellen: elrendelte, hogy a bankok csak korábbi ügyfeleiknek biztosítsanak valutát és a külföldi valutát először azoknak a vállalati - importot lebonyolító - ügyfeleknek kell rendelkezésre bocsátani, amelyek alapvetően fontos árucikkeket hoznak be.

Az izlandi korona árfolyama a múlt héten 80 százalékkal gyengült az euróhoz képest, elemzők szerint a pénzügyi rendbetételhez elsőnek az izlandi pénz árfolyamát kellene stabilizálni. Az izlandi kormányzat a bankok átvételével egyes becslések szerint 65 milliárd euróval felérő adósságot vállalt magára, szinte lehetetlennek látszik, hogy az adósságokat törlessze.

Tönkrement a három nagybank, várják a külföldi segítséget

Keddig még jelzést sem kapott segítség ügyében az IMF-től, elemzők szerint meglepő, hogy NATO-beli társaitól sem érkezett eddig semmilyen segélyígéret. Ha nem sikerül stabilizálni a koronát, márpedig ehhez minimum az IMF segítsége kell, akkor teljesen elvesztheti az ország a pénzügyi körök bizalmát. Ettől kezdve a gazdaság kibocsátása akár negyedével is csökkenhet két év alatt, a most 14 százalék körüli infláció 40 százalékot is elérhet.

Az ország három nagy bankját a múlt héten vonta felügyelete alá az izlandi állam, megelőzendő azok teljes csődjét. Ezt követően a tőzsdén a kereskedést felfüggesztették. A Kaupthing Bank, a Glitnir Bank és a Landsbanki jelentős részt képviseltek az izlandi tőzsdeindexben, így miután azok árát az indexben 0-ra állította a tőzsde, a piacnak nem volt menekvés a nagy esés elől.

A nagy nemzetközi hitelminősítők egyszerre három fokozattal rontották a súlyosan megrendült pénzügyi helyzetű Izland szuverén adósosztályzatait. Az egyik cégnél a besorolás a még befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére került, és csak azért nem még mélyebbre, mert az izlandi kormány hitet tett a szuverén adósságszolgálat teljesítése mellett. Az S&P hitelminősítő egy nemrégiben kiadott londoni jelentésében a tágabb értelemben vett felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdaságának nevezte az izlandit.