Lámfalussy erősebb pénzügyi ellenőrzést sürget

Vágólapra másolva!
Lámfalussy Sándor, az euró "atyja", az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője szerint a pénzügyi szektor átfogó ellenőrzésében, felügyeletében a mostaninál nagyobb szerepet kellene kapniuk a jegybankoknak, a jegybankároknak a jövőben.
Vágólapra másolva!

A magyar származású, nemzetközi tekintélyű pénzügyi szakember ezt a véleményét a Biztosítás Felügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) szerdai budapesti konferenciáján mondta.

Lámfalussy Sándor szerint most már az a feladat, hogy "előretekintsünk, és lépéseket tegyünk annak érdekében, hogyan előzhetők meg majd a jelzálogpiacihoz hasonló világméretű válságok".

Együttműködés kell

Úgy vélte, az Európai Központi Banknak a pénzügyi termékek ellenőrzésében együtt kellene működnie azzal a 45-50 nagy európai pénzintézeti csoporttal, amelyek egész Európára kiterjedően nyújtanak határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokat.

Lámfalussy Sándor a jegybankok jövőbeni hatékonyabb szerepvállalását arra alapozza, hogy a központi bankok már napjainkban is "a védekezés első vonalában állnak helyt". Így könnyen megakadályozhatnák, hogy egy-egy elszigetelt válságjelenség egy nagyobb tényleges krízisbe csapjon át.

Többet tudnak a jegybankok

Egyúttal a jegybankok számára olyan átfogó információk is rendelkezésre állnak, amelyeket az egyes pénzügyi felügyeletek csak áttételesen szerezhetnek meg. Lámfalussy Sándor szerint a központi bankok már napjainkban is mintegy "ernyőként", felügyeletként működnek egyes pénzügyi szolgáltatások vonatkozásában, és könnyen meg tudják valósítani az intézményi együttműködést a pénzügyi felügyelők, illetve a jegybankárok között.

A konferencián számos előadó hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az egyes nagyobb régiókra vagy országcsoportokra vonatkozó együttes pénzügyi ellenőrzést.

Mi történt az AIG-val?

Kermitt J. Brooks, New York Állam biztosításfelügyeletének helyettes vezetője elmondta: az amerikai AIG Biztosító esetében sem az volt a baj, hogy maga a biztosító nem működött megfelelően, hanem annak "irányító cégénél", az AIG Holdingnál jelentkeztek azok a problémák, amelyek végül is a teljes pénzügyi csoport válságához vezettek.

Az amerikai biztosítás felügyeleti vezető az Egyesült Államok vonatkozásában igen problematikusnak nevezte azt, hogy szinte minden egyes állam külön-külön szabályozza a biztosítási termékeket, szolgáltatásokat, az egységes jogi háttér szövetségi szintű megalkotása csak a válság kapcsán került elérhető közelségbe.

Több hozzászóló is felvetette: az egyes biztosító cégeknél nem csak a pénzügyi mutatókat, a vállalati mérlegeket kellene ellenőrizni, hanem az egyes termékek átláthatóságát is górcső alá kéne venni. Napjainkban ugyanis egyes életbiztosítási termékek olyan befektetési konstrukciókkal vannak összekapcsolva, amelyeket komoly pénzügyi szakismeretekkel rendelkező befektetők is nehezen látnak át - említette meg több felügyeleti szakember is.