Tokió is hatalmasat bukott csütörtökön

Vágólapra másolva!
A tokiói tőzsde csütörtökön a tőzsde történelmének második legnagyobb esésével zárt. A Nikkei index a zárásra 11,41 százalékot, vagyis 1089,02 pontot vesztett értékéből, ez pedig 1987 óta (21 éve) a legnagyobb bukás a japán tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az index jelenleg 8458,45 ponton áll. A szélesebb körű Topix index 9,5 százalékot veszítve 864,52 pontra süllyedt.

A világgazdaság állapotától leginkább függő papírok, köztük a Canon, Sony, Honda, a Mitsubishi, a Mitsui kereskedőház szenvedte meg leginkább a tőzsdei zuhanást. A romló gazdasági helyzet mozgatta az árfolyamokat azután, hogy a részvényeladások eddig hajtóereje, a pénzügyi rendszer összeomlása miatti aggodalom fokozatosan enyhült - mondják a szakértők. Ennek jele az is, hogy újabban nem a bankok, hanem a hajóipari cégek és a kereskedőházak, az exportőrök a főbb vesztesek.

A recessziós félelmeket erősítette Tokióban az amerikai kiskereskedelmi forgalom szeptemberi eséséről szerdán közzétett adat, amely három év óta a legnagyobb mértékű csökkenést mutatta. Fokozta a félelmet Ben Bernanke-nak, a Federal Reserve elnökének megjegyzése arról, hogy az amerikai gazdaságot "komolyan fenyegeti" a hitelpiacok megbénulása.

A Reuters feldolgozóipari cégek körében végzett felmérése szerint a japán cégek hangulata októberben hat éves mélyponton volt, ami azt jelzi, a világ második legnagyobb gazdasága a recesszió küszöbére került.

Hong Kongban a Hang Seng százalékot bukott, míg 7,58 százalékos veszteséggel fejezte be, míg Szöulban a Kospi közel 10 százalékot bukott. Az ausztrál SP/ASX 200 közel 7 százalékkal gyengült. Az adatok alapján elmondható, hogy a befektetők bizalma pontosan úgy, mint Amerikában, a Távol-Keleten is megcsappant.