Gyurcsány kész az újabb büdzsére is

Vágólapra másolva!
Ma nincs szükség az átdolgozott költségvetés újra átdolgozására, de ha szükségesnek látnám, nem haboznék egy percig sem - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában kedden.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint, ha a pénzügyi válság miatt az az elemzői konszenzus alakul ki, hogy még nagyobb lesz a nyomás Magyarországon annál, mint amit várt a kabinet, akkor megint hozzá kell nyúlni a költségvetéshez. Gyurcsány Ferenc kijelentette: ilyen helyzetben gyors konzultációt követően új javaslatokat tesz a kormány.

Ha van is vészforgatókönyv, arról nem lehet nyilvánosan beszélni, mert a vészforgatókönyv vészreakciókat keletkeztetne - válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy ha új helyzet lenne, milyen tételekhez nyúlna hozzá a kormány.

A miniszterelnök szerint a kormány megtette azokat a lépéseket, amiket meg kellett tennie, de annak még a látszatát is el kell kerülni, hogy ráijesszen az emberekre. "Ha intézkednünk kell, azonnal intézkedni fogunk, és azonnal elmondjuk, hogy mit javaslunk" - fogalmazott a kormányfő.

Az ellenzék támogatása is kell

A kormány által tervezett kiadáscsökkentő intézkedéseknél nagyobb lépéseket szorgalmazó felvetésekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: "Magyarországon az elmúlt néhány évben szenvedő alanya voltam politikusként annak, hogy az emberek milyen nehezen fogadnak el már megszerzett pozícióból való visszalépést, ezért ebben óvatosnak kell lenni".
A nagyobb lépésekhez az kell, hogy a parlamenti pártok túlnyomó többsége nemzeti megegyezést kössön - jelentette ki a kormányfő.

A nemzeti csúcson a két kisebbik parlamenti párt a terhek újraosztását szorgalmazta, a legnagyobb ellenzéki párt és szövetségese pedig azt mondta, hogy ennek már a felvetése is "megszorítás". Ebben az ügyben akkor ér el Magyarország eredményt, ha ezt a kérdést ki tudja emelni a "rendkívül leegyszerűsítő, gyerekes, helyenként primitív politikai vitából, nekem pedig ehhez meg kell próbálnom sokkal szélesebb politikai-szakmai egyezséget teremteni, nem elég a jegybankelnök támogatása, azoké is kell, akik két éven keresztül azon dolgoztak, hogy megbuktassák a reformokat" - fogalmazott a kormányfő.

Beszélt Putyinnal, de csak a kereskedelemről

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elismerte, hogy hétfőn telefonon felhívta Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt.
"Azt kellett tudnom, hogy Oroszország marad-e vevőnk jövőre, vagy nem, számítani kell arra, hogy az piac bedugul, vagy részben meg fog maradni" - mondta Gyurcsány Ferenc. Putyin válasza a miniszterelnök szerint "közepesen volt megnyugtató", Oroszországot sem kerüli el a jelenlegi válság, de a közös kereskedelmi kapcsolatokat, beruházásokat nem fenyegeti veszély.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta: nem kért pénzügyi segítséget az orosz kormányfőtől.

A kormány devizahiteleseket megsegítő lépései kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ügyfelek érdekében a kormánynak azt lehetőséget kell megteremtenie, hogy ha nagyobb lesz az árfolyamingadozás, akkor készen legyen a hiteleket szinten tartó beavatkozás. Plusz pénzt nem szán erre a kormány - szögezte le a kormányfő, aki szerint a bankok felelősséggel bírnak az ügyfeleikért, ha "ezt maguktól nem teszik meg, akkor a kormány megpróbálja őket rábeszélni, ha nem tudja, megpróbálja kikényszeríteni".