Befektetői szint alá rontották Romániát, egyedül az EU-ból

Vágólapra másolva!
Befektetési szint alá rontotta hétfőn Románia szuverén hosszú- és rövid lejáratú devizaadósi osztályzatát a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy mind bizonytalanabbak a magánszektorbeli eladósodottság finanszírozásának külső forrásai. Románia ezzel az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek adóskockázati osztályzata a befektetésre ajánlott sáv alatt van valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél.
Vágólapra másolva!

Az S&P hétfői londoni közleménye szerint a román devizakötelezettségek besorolásai "BB plusz/B" szintre romlanak az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról. A még épphogy befektetésre ajánlott alapszint nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a "BBB mínusz".

A helyi valutában kiadott hosszú lejáratú adósság osztályzatát erre a szintre - "BBB mínusz"-ra - süllyesztette a Standard & Poor's az eddigi "BBB"-ről, vagyis a román szuverén beladósság még megmaradt a befektetési alapsávban.

Az új besorolás is negatív kilátású

A tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatot mérő besorolás az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról közepes befektetői "BBB plusz"-ra romlik. Az S&P közleménye szerint az új osztályzatok kilátása is negatív, tükrözve a további, lefelé ható kockázatokat.

A hitelminősítő az osztályzatrontáshoz fűzött indoklásában azt írta: a lépés jelzi azokat az erősödő kockázatokat, amelyek a román reálgazdaságot terhelik a magánszektor magas és növekvő eladósodottsága miatt. Az S&P a kockázatok között említi a függést az egyre bizonytalanabb külső finanszírozási csatornáktól. A cég szerint a döntéshozók nem foglalkoztak ezekkel a halmozódó gazdasági kihívásokkal, mert a figyelem a közelgő választásokra összpontosul, és ez erősítette az általában is ellenségeskedő, együttműködési készséget nélkülöző politikai hangulatot.

50,5 százalékkal nőnek a hitelek

A Standard & Poor's szerint a nem kormányzati szektorokba kiáramló hitelek éves szintre számolt növekedési üteme még szeptemberben is 50,5 százalék volt. A belső kereslet ezzel járó gyors emelkedése magas bérkiáramlási nyomást, és - az import növekedése révén - bővülő folyómérleg-hiányt eredményezett. A GDP-arányos folyó hiány tavaly elérte a 14 százalékot Romániában.

Románia sebezhető a tőkebeáramlás hirtelen leállásától, sőt visszafordulásától, és egy ilyen forgatókönyv esetén drasztikus reálgazdasági kiigazítás válna szükségessé, áll az S&P elemzésében. Az utóbbi hetekben számos más kelet-európai szuverén adós is rosszabb kilátást vagy osztályzatot kapott a nagy nemzetközi hitelminősítőktől, miután a globális pénzügyi felfordulás okozta bizalmi erózió az adósi minőség megállapítására szakosodott cégek szerint kikezdte a befektetői kockázatvállalási készséget, és ezt e jórészt nagy külső finanszírozási igényű gazdaságok is megszenvedik.

Magyarország esetében a kilátást rontották

Magyarország "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings e hónap közepén stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor's pedig negatív kihatású figyelőlistára helyezte. A Fitch nem sokkal a magyar kilátásrontás után bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamú deviza- és beladósság-osztályzatát az addigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal a már mélyen spekulatív "B plusz"-ra rontja, és az új besoroláson is fennhagyja a negatív kilátást.

Ugyanez a cég egy héttel korábban egyszerre mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását visszaminősítette, ráadásul szintén úgy, hogy az új, rosszabb osztályzatokon is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Standard & Poor's a múlt héten stabilról negatívra rontotta Oroszország hosszú futamú szuverén adósi osztályzatának - nemrég még pozitív - kilátását, a bankszektor stabilizálásának költségeire és a folytatódó tőkekiáramlásra hivatkozva.