Gigajutalomra várnak a bukott brókerek

Vágólapra másolva!
A hitelválság miatt megtépázott amerikai bankvilág legnagyobb cégei még mindig további 20 milliárd dolláros jutalmat osztanak szét munkatársaik, elsősorban a brókerek között. Még a gazdaságtörténet legnagyobb csődjét bejelentő Lehman Brothersnél is lesznek olyanok, akik bónuszt kapnak.
Vágólapra másolva!

Az [origo] korábban már beszámolt arról, hogy milyen hihetetlen pénzeket vettek fel az elmúlt években azok a topmenedzserek, akik a Wall Street bukását okozták. Ám akkor legalább még olyan pénzekről volt szó, amelyek a hitel- és jelzálogválság előtt kerültek a vezérigazgatók és bankelnökök kezébe. Most viszont kiderült, hogy a rég nem látott krízis ellenére újabb 20 milliárd dollár szétosztásán törik a fejüket a nagy brókercégek és befektetési bankok, amelyek immár csak árnyékai korábbi önmaguknak.

Öt egymást követő negyedévben is veszteséges volt a Merrill Lynch & Co. befektetési bank New Yorkban, és az összeomlástól is csak egy felvásárlás mentette meg - a Bank of America kebelezte be a brókercégként is működő konglomerátumot. A Merrill árfolyama mindeközben 70 százalékot zuhant idén, ám ettől még a társaság 6,7 milliárd dolláros jutalmat, bónuszt oszt szét munkatársai között.

A Wall Street egykori nagyágyúi, az öt legnagyobb befektetési bank - amelyek brókercégekkel fonódtak össze - közül immár csak a Goldman Sachs Group Inc. és a Morgan Stanley őrizte meg az önállóságát. Igaz, közben már ezek is átalakultak hagyományos bankholdinggá, vagyis olyan kereskedelmi bankká, amelyek betéteket gyűjtenek, nem pedig brókercégekhez hasonlóan a befektetők pénzét kölcsönkérve finanszírozzák magukat.

Még a Lehmannál is lesz jutalom?

A Goldman és a Morgan Stanley nyereséges évet zárhatnak valószínűleg, ám azért ezeket a cégeket is keményen megtépázta a jelzálogválság és a hitelkrízis. Mindennek ellenére a két vállalat 13 milliárd dollárt tett félre bónuszok juttatására. .

Még a Lehman Brothers - amely a gazdaságtörténet legnagyobb csődjét produkálta szeptember közepén - nos, még ez a cég is jutalmazza egyes munkatársait a Bloomberg hírügynökség szerint. A jutalmak állítólag elérik a tavaly osztott prémiumok szintjét.

Robert Sloan, az Egon Zehnder International fejvadászcég amerikai pénzügyi szolgáltatókra szakosodott vezetője úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy a kulcspozícióban lévő menedzserek és munkatársak várhatóan ugyanakkora bónuszokat kapnak, mint egy évvel ezelőtt. A többiek esetében viszont jelentős kurtítások lesznek.

A Goldman például, mielőtt engedélyt kért volna a kereskedelmi bankká való átalakulásra, 6,85 milliárd dollárt tett félre jutalmazásra. A Goldman Sachs egyébként a Wall Street legnyereségesebb cége a mai állás szerint. Ez azt jelenti, hogy minden dolgozója átlagosan 210 ezer dollárt kapna, ha egyenlően osztanák szét a pénzt. A jutalom összességében még így is kisebb, mint tavaly, amikor fejenként 339 ezer dollár jött ki.

A második legnagyobb értékpapírcég, a Morgan Stanley 6,44 milliárdot költ a jutalmazásra, ami fejenként 139 ezer dollárt jelent, és körülbelül 20 százalékos csökkenést 2007-hez képest. Annyit persze tudni kell, hogy a bónuszokat nem egyenlően osztják, és az év végéig nem is adják oda a munkatársaknak. Így aztán nem lehet tudni, hogy valójában 2008 végén (novemberben és decemberben) mennyi pénz üti a markát a brókercégeknél dolgozóknak.

Összesen 145 milliárd dollár jutalom

A New York-i székhelyű Goldman, Morgan Stanley, Merrill, Lehman és Bear Stearns Cos. összesen 145 milliárd dollárt osztottak szét bónuszok formájában 2003 és 2007 között. Ez több, mint a Fülöp-szigetek egyéves nemzeti jövedelme -számította ki a Bloomberg. Tavaly például rekordot döntöttek a szóban forgó cégek, 39 milliárd dolláros kifizetésekkel.

Míg a Lehman csődbe ment szeptember 15-én, a Merrill Lynchet megmentette a Bank of America, a Bear Stearnst pedig felvásárolta a JP Morgan Chase. Mindeközben a Goldman és a Morgan Stanley egyaránt tízmilliárd dolláros segítséget kapnak az amerikai államtól, a kongresszus által megszavazott bankmentés során.

Csökkenő profit

A Bank of America például a Merrill dolgozóinak akkora bónuszt ígér állítólag, mint amekkora árbevételt generálnak, csak azért, hogy megtartsák őket munkahelyükön, amíg a Merrill felvásárlását le nem bonyolítják. A Bank of America nem kívánta kommentálni ezt az értesülést.

A csődbe ment Lehman európai dolgozói azt az ígéretet kapták az új tulajdonostól, a japán Nomura Holdings Inc.-től, hogy ugyanazt a bónuszt kapják, mint tavaly. A Nomura szintén nem kommentálta a hírt. (Érdekes egyébként, hogy a Lehman európai központjából, Londonból éppen a csőd bejelentése előtt nem sokkal utaltak át a tengerentúlra többmilliárd dollárt. Most mégis az európai dolgozók számíthatnak bónuszokra, míg az amerikaiak kevésbé járnak jól.)

Mindeközben a Goldman profitja 47 százalékkal csökkent idén, a részvény pedig 53 százalékkal ér kevesebbet. A Morgan Stanley nyeresége 41 százalékot zuhant, míg a részvények értéke 69 százalékkal esett vissza.

148 ezer pénzügyi dolgozót rúgtak ki

Azért nem mindenki jár jól: a Bloomberg összesítése szerint a világszerte tomboló pénzügyi válság nyomán 148 ezer állás szűnt meg a szektorban. Csak a New York-i értékpapírcégeknél 9000 munkahelyet számoltak fel, ami 5 százalékos leépítésnek felel meg.

A Lehman amerikai munkatársai, akiket a brit Barclays vesz át, például háromezres létszámleépítéssel számolhatnak. Állítólag az amerikai lehmanosok nem is számíthatnak semmilyen jutalomra az új brit tulajdonostól.

Az elbocsátások egy érdekes mellékzöngéjéről számol be a New York Post című lap. A New York-i bankárok ugyanis most olyan kevésbé felkapott helyek felé vették az irányt, mint Florida, Chicago, Milwaukee, Virginia és az ázsiai kontinens. (Persze ezek a helyek csak a befektetési bankok világában nem számítanak felkapottnak.)

Az év végéig ugyanis a Post szerint 40 ezer Wall Street-i állás szűnhet meg, és már eddig is 13 ezer ember vesztette el munkáját. A New York Post tehát körülbelül négyezerrel több elbocsátottról tud, mint a Bloomberg, igaz a Post a teljes pénzügyi szektort vizsgálta, nemcsak a brókercégeket.