Bérügyben meghátrált Románia az IMF előtt

Vágólapra másolva!
Áll a bál Romániában a pedagógusok béremelésének elhalasztása miatt, amelyre a Nemzetközi Valutaalap figyelmeztetése nyomán kényszerült a kormány. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Jövő év áprilisára halasztotta a román kormány a pedagógusok 50 százalékos béremelését - jelentette be kedden Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. A béremelést előíró jogszabályt a román parlament szeptember végén szavazta meg egyhangúlag, Traian Basescu államfő pedig pénteken ki is hirdette.

A jogszabály kedden jelent meg a közlönyben, így érvénybe lépett. Viszont a kormány szintén a keddi ülésén olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, amely április 1-re halasztotta a béremelést. Romániában a sürgősségi kormányrendelet olyan törvényhozási eszköz, amely azonnal hatályba lép, viszont utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A kormány keddi döntése felbőszítette az oktatási szakszervezeteket, vezetőik fenyegetőztek, hogy hétfőtől általános munkabeszüntetést hirdetnek. A törvényt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) pedig jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben, amelynek esetleges elfogadásával menesztik a kormányt. Romániában november 30-án amúgy is parlamenti választás lesz.

Kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt javasolta Romániának, hogy vizsgálja felül az 50 százalékos béremelést, mert az a nemzetközi pénzügyi válság hatásaival együtt veszélybe sodorhatja Románia makrogazdasági stabilitását és a román gazdaság versenyképességét.

Az IMF becslése szerint a béremelés nem befolyásolja jelentős mértékben az idei költségvetési hiányt, de 2009-ben a többletkiadás a GDP 0,75 százalékának felelne meg. A kiadási többlet meghaladhatja a hazai össztermék 4 százalékát is, ha valamennyi közalkalmazottra kiterjesztik az 50 százalékos béremelést.