Vágólapra másolva!
A BMW nem tudja megbecsülni a 2008-as év várható eredményét - mondják a német autógyárnál a nemzetközi gazdasági válságra hivatkozva. A müncheni központú vállalat 1,3 milliárd euró plusz költséget jelentett a harmadik negyedévre, ami miatt 40 000 járművel kell visszafognia a termelését.
Vágólapra másolva!

A nettó nyereség 63 százalékkal, 298 milliárd euróra csökkent, miután a harmadik negyedévben 8,6 százalékkal, 12,6 milliárd euróval csökkent a bevétel. A visszaesést a fogyasztói piac beszűkülésével, és a gyengélkedő használtautó-piaccal magyarázzák, ami a lízing-ügyletekre tett hatásával megemelte a finanszírozási költségeket - írja az AFP ügynökség.

A többi nagy autógyár is lelombozó jelentéseket tett közzé az elmúlt hónapokról. A General Motors különösen rosszul áll, a tavalyi eladások majdnem felére esett vissza a teljesítményük. A Chrysler és a Ford 35, illetve 30 százalékos csökkenésről számolt be. A nagy japán gyárak közül a Toyota 23, a Honda 25, a Nissan pedig 33 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.