A Fitch is leminősítette Magyarországot

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel leminősítette Magyarország adóskockázati besorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő intézet a várható recesszió súlyosságára hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Több más feltörekvő piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is leminősítette hétfőn a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, a várható recesszió súlyosságára hivatkozva, megjegyezve A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után döntött arról, hogy az eddig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkenti, így hazánk a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védőcsomag jórészt megszünteti a külső finanszírozási kockázatokat.

A Fitch Ratings ezzel együtt negatívról stabilra változtatja a magyar szuverén besorolásra érvényben tartott kilátást, a 20 milliárd eurós pénzügyi csomag hatására hivatkozva, amelynek nyomán a hitelminősítő szerint jórészt megszűntek a külső finanszírozási és likviditási kockázatok Magyarország esetében.

Várható volt a besorolás rontása

November 7-én péntzeken a Moody's rontott Magyarország besorolásán, a Moody's azonban nem változtatott hazánk kilátásain, hanem azt továbbra is negatívon hagyta.

Gondi István, a Raiffeisen Bank elemzője úgy véli, hogy ez a leminősítés már csak reakció a Moody's pénteki lépésére. Hozzátette, hogy a Fitch már korábban (október 17-én) megszellőzetette Magyarország esetleges leminhősítét, amikor szuverén besorolásán rontott. A szakértő úgy véli, hogy a Stnadard & Poor's lépésével. követni fogja a jkét nagy hitelminősítő cég.

Gondi István úgy fogalmazott, hogy a befektetők ezt a lépést valószínűleg már "beárazták", így a tőzsdén nem ez fogja rontani a kereskedők hangulatát hétfőn.

További leminősítések a régióban és azon kívül

A Fitch Ratings a térségen belül Románia minősítését két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta, ezen az osztályzaton is fennhagyva a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A Standard & Poor's után a Fitch a második nemzetközi hitelminősítő, amely spekulatív szintre süllyesztette Románia szuverén adósbesorolását; Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata.

A Fitch hétfőn rontotta Bulgária és Kazahsztán besorolásait is, Dél-Korea (A plusz), Mexikó (BBB plusz), Oroszország (BBB plusz) és Dél-Afrika (BBB plusz) osztályzati kilátását pedig stabilról negatívra változtatta.