Nem bírt tovább csökkenni az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2008 szeptemberében kiigazítatlan adatok alapján 2,5 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,4 százalékkal elmaradt az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. Ugyanakkor a szerződésállomány egyértelműen borúlátásra ad okot: jelentősen csökkent az idén, illetve a szeptemberben megkötött szerződések értéke az építőiparban.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában a termelés 8 százalékkal alacsonyabb volt a 2007 azonos időszakinál. Az építőipar termelői árai 2008 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3 százalékkal emelkedtek. Az építőipari termelés szeptemberi emelkedése az alacsony előző évi bázisnak is köszönhető. A termelés trendje az elmúlt néhány hónapban stagnálást mutat.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 4,9 százalékkal emelkedett 2007 szeptemberéhez viszonyítva; évkezdettől 10,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az épületgépészeti szerelés termelése 8,2 százalékkal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé egyötödével nőtt 2007 szeptemberéhez képest.

A két építményfőcsoport termelése szeptemberben ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 1,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 7,9 százalékkal magasabb volt az előző évi rendkívül alacsony bázisnál. Az építőipari termelés első kilenc havi 8 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 8,9 százalékkal, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal mérséklődött.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egyötödével csökkent, az egyéb építményeké 3,6 százalékkal emelkedett. A szeptemberben kötött szerződések volumene 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére mintegy egyharmaddal kisebb, egyéb építményekre 50 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

A növekedés néhány jelentősebb, út-, híd- és vezetéképítésre kötött szerződésnek volt köszönhető. Az év első kilenc hónapjában kötött szerződések volumene 8,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-szeptemberinél. Évkezdettől épületekre 31,5 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 26,3 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek - utóbbi az út- és autópálya-építésre januárban és a legutóbbi három hónapban kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Az építőipar termelői árai 2008 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények alágazat áremelkedése 6,4 százalék volt.