Ezerkétszáz embert bocsátana el a Suzuki

Vágólapra másolva!
A Magyar Suzuki Zrt. 1200 ember elbocsátását tervezi, összes üzemére kiterjedő csoportos leépítés során - erősítette meg a cég kommunikációs vezetője a pénteki hírt az [origo]-nak. Közben a szintén részben Komárom-Esztergom megyében működő Foxconn 1500 ember elbocsátását jelentette be.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A rendelési mennyiségek drasztikus csökkenése miatt azt tervezi a Magyar Suzuki Zrt., hogy az eddigi két műszakban és három csoportban végzett rotációs munkarendet visszaállítja a 2007 júniusa előtti munkaszervezési fázisba, és továbbra is két műszakban, de csak két csoportban dolgoznak majd az üzemekben - tájékoztatta az [origo]-t Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője.

A terv 1200 ember csoportos elbocsátását jelenti, tudtuk meg a cégtől. Erről hamarosan megkezdik az egyeztetéseket az üzemi tanáccsal - mondta Ruska. A kommunikációs vezető szerint az elbocsátások az összes üzemet egyaránt érintik, és nemcsak a fizikai dolgozókat, hanem irodai munkatársak egy részét is. Ruska hangsúlyozta, hogy az elbocsátás elsősorban az európai piacon tapasztalt keresletcsökkenésnek a következménye.

A Magyar Suzuki legfőbb piaca ugyanis Európa, bár a cég éppen október 21-én vezette be a magyar gyártmányú Splash kocsikat a japán piacra. Ez utóbbi piac azonban nem túl jelentős a magyar termelésben - közölte Ruska az [origo] kérdésére.

Lehangoló európai adatok

Az esztergomi üzemet működtető japán autógyár az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb adatai alapján októberben 14 733 gépkocsit értékesített a kontinens piacán, ez bő 20 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi értékesítésihez képest.

Szinte valamennyi gyártó visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, a legnagyobb vesztesek között volt az amerikai Chrysler, a Jaguar és a Land Rover párosa, a Honda, illetve az - Opel, Chevrolet, Saab márkákat forgalmazó - General Motors, az említett gyártók 25,9-50 százalékkal kevesebb autót értékesítettek a múlt hónapban. Az első tíz hónapban összesen 181 119 darab Suzuki talált gazdára Európában, ez 9 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

A Suzuki tőzsdei cég, papírjait a tokiói értéktőzsdén jegyzik, és szerepel az irányadó mutató, a Nikkei mozgását meghatározó 225 részvényt tartalmazó részvénykosárban. Pénteken emelkedett cég jegyzése, a tokiói börze zárásakor 1287 jennél tartott az árfolyam, ami 1,1 százalékos erősödésnek felel meg.

A Foxconn még nagyobb leépítést jelentett be

ŰŰSzintén pénteki hír, hogy összesen 1500 embert bocsát el a Nokia tajvani beszállítója Magyarországon. Komáromban közel ezer, Debrecenben 500 főt küld el gyáraiból ugyanis a Foxconn. A leépítést a vezetőség mindkét üzemben bejelentette a dolgozóknak és a munkaügyi központnak - közölte a komáromi vállalat.

A VT Autóelektronika is elbocsát

Csoportos létszámleépítés keretében 400 dolgozójától válik meg a Videoton Holdinghoz tartozó VT Autóelektronika Kft., amely 20 milliárd forint árbevételével a legnagyobb hazai tulajdonú autóelektronikai vállalkozás - közölte az MTI-vel a cég pénteken. A közlemény szerint a cég a vevői által a jövő évre megadott előrejelzésekhez igazítja a dolgozók létszámát. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a VT Autóelektronika kilátásai kedvezőek, több jelentős üzletkötés biztosítja közép- és hosszú távú eredményes működését.

A komáromi vállalat igazgatója, Tálos Péter szerint az elbocsátások a saját állományban foglalkozatott létszám több mint felét érintik. A gazdasági körülmények és a megrendelés-állomány változásától függően Komáromban mintegy 1000, Debrecenben közel 150 fő tovább foglalkoztatását tervezik.

A megyében eddig alacsony volt a munkanélküliség

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés éppen most csütörtökön tárgyalt egy előterjesztést az [origo] információi szerint a megyei munkanélküliség alakulásáról. A munkaügyi hivatal egyik illetékese csütörtökön még azt mondta, hogy a hivatal nem érzékelte a válság hatásait. A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ legutolsó adatai szerint - amelyek a megyei közgyűlés előterjesztésztései között szerepelnek - októberben 7795 álláskereső volt Komárom-Esztergom megyében. Tavaly októberhez képest ez 607 fős növekedés.

Mindez azt jelenti, hogy a mostani két elbocsátás, amely a megyében 2200 embert érint nagyjából, jelentősen növelheti a munkanélküliséget a térségben. A 2200 fős elbocsátás a nyolcezres nagyságrendű munkanélküliség 27,5 százalékát teszi ki, de természetesen a most elbocsátandó emberek jelentős része nem feltétlenül jelenik meg álláskeresőként a hivatalokban, és az sem biztos, hogy Komárom-Esztergomban keresnek majd munkát, hiszen a megyében sokan dolgoznak például olyanok, akik más megyéből vagy más országból - főleg Szlovákiából - érkeztek.