Újabb elbocsátások országszerte

Vágólapra másolva!
Több megyében is elbocsátások történnek az autóipari dekonjunktúra miatt. A válság azonban más területeket is érint, Békésben például egy falemezeket gyártó cég jutott felszámolás alá. A kormány pedig a kiemelt projekteket rostálná meg.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

Az utolsó 120 dolgozót is elbocsátják az Újkígyósi Falemezüzem Kft.-től, mert megkezdődött a társaság felszámolása - írta a Békés Megyei Hírlap csütörtökön. Az egykor még 300 embert foglalkoztató Békés megyei társaság még a nyáron került nehéz helyzetbe, a dolgozók közül legtöbben munkát szeptember vége, pénzt július óta nem láttak. Akinek volt valamilyen tartaléka, mára felélte, sokan egyik kölcsöntől a másikig élnek.

Bélyi Tamás felszámolóbiztos szerint már bejelentették a csoportos létszámleépítést, és ez azt jelenti a munkavállalók szempontjából, hogy legfeljebb bruttó 860 ezer forint erejéig az állami bérgarancia alapból fedezik követeléseiket. Mihucz György, a társaság ügyvezetője viszont abban bízik, hogy tőkeerős befektető bevonásával újra beindulhat a termelés - olvasható a Békés Megyei Hírlapban.

Visszaesés Tolnában

Általában 20-30 százalékkal estek vissza a Tolna megyei autóipari beszállító cégek megrendelései az elmúlt hónapokban - írta csütörtöki számában a Tolnai Népújság. Bódis Mihály, az MMG Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: nemcsak fő megrendelőjük, a Suzukinak állították le a beszállítást, mástól sem kaptak megrendelést ebben a hónapban. A termelést akkor lesznek kénytelenek leállítani, ha a januári megrendeléseket is lemondják.

Szekszárdon még nem történtek leépítések, de a cégvezetők szerint jövőre ez már nem zárható ki, ha nem változik a helyzet.

Komáromban egyre nehezebb a helyzet

Komárom-Esztergom megyében a napokban jelentette be az oroszlányi Borg Warner Turbo System Alkatrészgyártó Kft., hogy a szeptemberi 90 fős leépítés után újabb 82 embert bocsát el. A részben Komárom-Esztergom megyei Foxconn 1500 embert bocsát el. Az esztergomi Suzuki szintén a múlt héten jelentette be 1200 ember elküldését.

A dunavarsányi Ibiden Hungary Kft. több mint négyszáz munkatársától válik meg - erről az elmúlt napokban érkeztek hírek.

Megrostálják a kiemelt projekteket

Egyfajta tabula rasára készül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a kiemelt projekteknél. Kirostálhatják azokat a fejlesztési javaslatokat, amelyeknél nem sikerül megkötni a támogatási szerződést belátható időn belül, így elveszíthetik a kormány által megvalósításuk finanszírozására elvileg már jóváhagyott európai uniós és hazai forrást - írta a csütörtöki Világgazdaság.

A kormány tavaly július végétől több körben mintegy 380 fejlesztési tervet minősített kiemelt projektnek, ezek együttes értéke meghaladja az 1800 milliárd forintot. Közülük eddig 90 kiemelt projektnél sikerült megkötni a támogatási szerződést. Ám június közepéig mindössze 18 kiemelt projekthez társult támogatási szerződés. A folyamat gyakorlatilag csak a harmadik negyedévben gyorsult fel.

Az első támogatási szerződést a hajdúszoboszlói Aqua-Palace fedett élményfürdő projektre kötötték meg, a következő aláírás a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítése ügyében várható. Az ügynökség reményei szerint az aláírt szerződések száma 2008 végére meghaladhatja a százat - olvasható a Világgazdaságban.