40 dollár alatt az olaj, lehet 20 is

Vágólapra másolva!
Ha bekövetkezik az Egyesült Államokban a stagfláció, a mai árak alapján nem lehetetlen, hogy a nyersolaj hordónkénti jegyzése lemegy 30 vagy akár 20 dollárig is - vélekedik egy amerikai szakértő. A Merrill Lynch némileg magasabb, 25 dolláros árat sem tart kizártnak. Pénteken négyéves mélypontra, negyven dollár alá esett az olaj ára. A héten az energiahordozó 25 százalékkal lett olcsóbb, erre utoljára 1991-ben, az első iraki háború után volt példa.
Vágólapra másolva!

A jövő évre látják biztosnak a közgazdászok azt az állapotot az amerikai gazdaságban, hogy növekedés nem lesz, az árak pedig süllyednek. Ezt feltételezi David Ernsberger, az amerikai Platts olaj- és gázipari piacelemzői és információs központ illetékese.

A szakembernek a CNBC televízióban kifejtett véleményével egyetért az egyik jelentős nyersanyagpiac kerekedő, a Ray Barros Trading Group vezetője, aki már a jövő év első negyedében várja a stagflációt, és megjegyzi, hogy az olaj árának csökkenése folytatódik, mert a befektetők a dollárral szemben az arany és a nyersolaj árával így spekulálnak.

A helyzet vonzóvá teheti a befektetéseket a kínai energiaágazatban, fellendül az urán iránti kereslet. Egy másik amerikai vélemény szerint a jövő év márciusában 40 dolláros olajár várható, de folytatódhat az ár csökkenése.

Merrill Lynch: 25 dollárra is csökkenhet az olajár

A kőolaj ára a jövő év első felében még tovább csökkenhet, és akár 25 dollár is lehet a mélypontja, mielőtt ismét drágulni kezd a második félévtől - tartalmazza a Merrill Lynch amerikai befektetési bank legújabb elemzése.

Egy 25 dollár alatti ár csak akkor képzelhető el az amerikai bank szerint, ha Kína gazdasági növekedését az eddig vártnál is nagyobb mértékben fogná vissza a globális válság.

A Merrill a Brent és a WTI olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára vonatkozó becslését az októberben várt 90 dollárról most 50 dollárra fogta vissza. Ennek oka, hogy a vártnál is lassabb lehet jövőre a globális gazdaságnövekedés. A Merrill októberben még azzal számolt, hogy 2009-ben a globális gazdaságnövekedés üteme 3 százalék lesz. Most a bővülést 1,3 százalékra várja csupán.

40 dollár alatt az olaj

Több mint két dollárral csökkent a kőolaj ára pénteken Londonban és New Yorkban. Nem végleges adatok szerint az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 2,50 dollár gyengüléssel 39,78 dolláron fejezte be a napot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 2,65 dollárral 41,02 dollárra süllyedt.

Idén nyáron még 147 dolláron állt az energiahordozó, azaz több mint 107 dollárt esett pár hónap alatt.

A MarketWatch szerint ezen a héten 25 százalékot esett az olaj ára, erre 1991, az első iraki háború óta nem volt példa. Az olaj ára jelenleg négyéves mélyponton van. Az amerikai hírforrás szerint a nyersolaj 41 dollár alatt fejezte be a pénteki napot, egészen pontosan 40,81 dolláron.