Recessziót vetít előre az ipar hanyatlása

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a vártnál is mélyebb recesszióra utalnak a pénteken közzétett, a konszenzusnál gyengébb magyarországi ipari termelési adatok, amelyek megerősítik a meredek további jegybanki kamatcsökkentések kilátását. A KSH előzetes adatai alapján az ipari termelés októberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

Neil Shearing, a Capital Economics közép-európai közgazdásza az adatismertetés után az MTI-nek azt mondta, hogy az ipari termelés visszaesése két dolgot mutat: egyrészt azt, hogy mennyire rossz a helyzet a fő exportpiacokon, köztük Németországban, másrészt azt, hogy a magyarok is "abbahagyták a vásárlást" a fogyasztói bizalom megrendülése nyomán.

Arra a kérdésre, hogy a vártnál rosszabb ipari adat nem utalhat-e a mélypont vártnál korábbi elérésére és utána a piaci várakozásnál korábbi kilábalásra, Shearing nemmel válaszolt, mondván, hogy a termelési adatsor inkább azt jelzi, hogy a recesszió mélyebb lesz az eddigi előrejelzéseknél. A szakember szerint Nyugat-Európa recessziója továbbszűkíti a magyar lehetőségeket, ezért az eddiginél jóval negatívabnb forgatókönyvekkel is foglalkozni kell.

Mindenki pesszimistább a pénzügyminisztériumnál

A ház mostani előrejelzése az, hogy a magyar hazai össztermék-érték (GDP) jövőre 1,5 százalékkal csökken, de Shearing szerint a nyugat-európai recesszió miatt a magyarországi visszaesés mértéke meghaladhatja a 3 százalékot is.

A JPMorgan globális elemzői úgy fogalmaztak, hogy az MNB és a pénzügyminisztérium egyaránt "viszonylag mérsékelt", éves összevetésben 1-2 százalékos GDP-csökkenést vár reálértéken jövőre, és "meglepődtek", amikor a JPMorgan elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a visszaesés ennek akár a kétszerese is lehet.

Juliet Sampson, az HSBC közgazdásza az MTI-nek úgy fogalmazott: jóllehet az ipari termelés önmagában még nem feltétlenül utal arra, hogy a magyar gazdaság már recesszióban van - ezt sokkal több tényező határozza meg -, az azonban "nagyon valószínűtlen", hogy Magyarország jövőre el tudja kerülni a recessziót.

Már nem a gyenge forinttól fél a jegybank

Az új ipari termelési adat várható pénzügypolitikai reakciójáról Neil Shearing pénteken azt mondta: a visszaesés és a globális nyersanyag-árzuhanás olyan mértékű, hogy az infláció már a forint gyengülése ellenére sem aggodalom forrása, így jövőre várhatóan 7,00 százalékra süllyedhet a magyarországi jegybanki kamat.

A pénzügypolitikai kilátásokról azt mondta, hogy az MNB az októberi 3,00 százalékpontos emelést "viszonylag rövid időn belül" leépíti, és utána is még "jelentős mértékű" kamatcsökkentésre lesz mód.

Londoni elemzői körökben általános várakozás az agresszív magyarországi kamatcsökkentés, ennek mértékéről azonban eltérnek a vélemények.

A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amely e héten Londonban kiadott térségi előrejelzésében azt írta, hogy várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint a jelenlegi felére, 5,50 százalékra csökken.